Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, η ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, έλαβε την υψηλότερη διάκριση σε αξιολόγηση ετοιμότητας και δράσης, του ΝΑΤΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, η ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, έλαβε την  υψηλότερη  διάκριση σε αξιολόγηση  ετοιμότητας και δράσης, του ΝΑΤΟ.

Αξιολογητές από το Αρχηγείο Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) ταξίδεψαν στην Ελλάδα και υπέβαλαν τους Έλληνες επίλεκτους κομάντος σε "ιδιαίτερες" δοκιμασίες.

Οι ειδικοί του ΝΑΤΟ αξιολόγησαν την ETA σε τρία σετ αποστολών:

Α) Εξωτερική - Εσωτερική άμυνα

Β) Άμεση δράση

Γ) Ειδική αναγνώριση.

Προσομοιώνοντας μια πραγματική πολεμική επιχείρηση, οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές της ETA ανέπτυξαν και εκτέλεσαν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνικές αθόρυβης αξιολόγησης του πεδίου, αναγνώρισης των συνθηκών,  διείσδυσης, κρούσης  και αποχώρησης

Ολόκληρη η μονάδα συμμετείχε στην αξιολόγηση, μαζί με στοιχεία Χημικού, Βιολογικού, Ραδιολογικού και Πυρηνικού πολέμου που ήταν συνδεδεμένη με την ETA.

Η επιτροπή NSHQ του ΝΑΤΟ αξιολόγησε την ETA ως «Combat Ready» και περιέγραψε την απόδοσή της ως εξαιρετική, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες καταδρομείς είναι πλέον  μέρος της  Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και καταδρομέας, ανέφερε:

«τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ΕΤΑ για την εξαιρετική απόδοση στην αξιολόγηση της μονάδας από το Αρχηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Είμαστε περήφανοι για άλλη μια φορά για την ετοιμοπόλεμη δύναμη, ΕΤΑ».

Με την επίτευξη της βαθμολογίας επιπέδου 3, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών εντάσσεται σε μονάδες ισχύος ειδικών επιχειρήσεων, όπως η Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η Δύναμη Δέλτα του Στρατού των ΗΠΑ και οι SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ, σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, ειδικών δυνάμεων.

Η ETA ειδικεύεται κυρίως στη στρατηγική αναγνώριση και άμεση δράση και βασίζεται στο πρότυπο της Βρετανικής Ειδικής Υπηρεσίας της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας.

Η ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων αποτελείται από έξι ομάδες που χωρίζονται με βάση την ειδικότητά τους.

Δύο ομάδες ειδικεύονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης.

Δύο ομάδες ειδικεύονται στις καταδύσεις.

Δύο ομάδες, ειδικεύονται στον ορεινό πόλεμο.

Με λιγότερα από 100 μέλη συνολικά, η ΕΤΑ είναι μια από τις μικρότερες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στον ελληνικό στρατό.

Η δύναμη αυτή μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε όλους τους  τομείς πολεμικών επιχειρήσεων, σε στεριά, θάλασσα και  αέρα, και παρόλο που είναι μέρος του Ελληνικού Στρατού, έχει και αμφίβιες ικανότητες.

Ως Στρατηγική Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, προορίζεται μόνο για τις πιο σημαντικές και τις πιο δύσκολες ειδικές επιχειρήσεις.

Είναι σε συνεχή αναμονή χωρίς προειδοποίηση για ανάπτυξη οπουδήποτε εντός της Ελλάδας.

Οι ειδικοί χειριστές της ETA εκπαιδεύονται συχνά με Αμερικανούς καταδρομείς από τη 10η Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, Navy SEALs από την δύναμη SEAL 5, σε Ναυτικό ειδικό πόλεμο, αλλά και με μέλη της μονάδας Special Boat Team 20 και Air Commandos από την 321η Μοίρα Ειδικών Τακτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Τοπικά