Μητρόπολη Ξάνθης: «ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ»

Είδε ο κόσμος πολλούς μεγάλους άνδρες. Βασιλείς, στρατηλάτες, ήρωες, εφευρέτες, επιστήμονες, σοφούς, ευεργέτες του έθνους τους ή και όλης της ανθρωπότητος. Εξ΄ αυτών άλλοι έσβησαν και λησμονήθηκαν και άλλους έχει απαθανατίσει η Ιστορία. Αλλά πόσοι άραγε μεγάλοι στα μάτια των ανθρώπων είναι και κατά Θεόν μεγάλοι; Ο Θεός έχει άλλα μέτρα στην κρίση Του περί των ανθρώπων.

Όπως ακούσαμε και στο ιερό Ευαγγέλιο «ος δ’ αν ποιήση και διδάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών». Τις προϋποθέσεις αυτές συγκεντρώνουν οι Τρεις όντως μεγάλοι εορταζόμενοι Ιεράρχαι, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, οι προστάτες της Παιδείας.

Δίδαξαν με το παράδειγμα τους πόσο σπουδαίο και ευεργετικό για την κοινωνία είναι να συνεργάζεται η σοφία με την αρετή, να συνδυάζεται η μόρφωση με την πίστη, να συμβαδίζει η ανάπτυξη του νού με τον εξευγενισμό της καρδιάς. Έθρεψαν πλουσίως το ποίμνιό τους με την διδασκαλία των θείων αληθειών. Έτσι, ονομάσθηκαν εκφραστικότατα Χρυσόστομοι για την απαράμιλλη ρητορεία και Θεολόγοι για την ακριβέστατη θεολογία τους και τρισμέγιστοι φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος, για τα φωτεινά τους θεία διδάγματα.

Ήταν υπέρμαχοι αληθείς των κηρυσσομένων. Ο Βασίλειος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον αρειανό αυτοκράτορα Ουαλέντα, με την γενναία εκείνη απάντηση «πυρ και ξίφος και θήρες και οι τας σάρκας τέμνοντες όνυχες» δεν κλονίζουν τους Ιεράρχες του Χριστού «ακουέτω ταύτα και βασιλεύς».

Ο Γρηγόριος αγωνίζεται σκληρά κατά των Αρειανών και διαπρέπει σε θεολογικές μάχες, νίκες και θριάμβους. Ο Χρυσόστομος χωρίς να υστερεί σε δογματικούς αγώνες και άθλους, ρίπτεται ακάθεκτος στον στίβο της ηθικής καθάρσεως της κοινωνίας. Δεν τον πτοεί ούτε η αυτοκράτειρα Ευδοξία, ούτε άλλοι ισχυροί πολέμιοι, ούτε οι διώξεις και τα μαρτύρια εν μέσω των οποίων απέθανε αληθινός ήρωας και πρόμαχος των ηθικών προσταγμάτων του Ευαγγελίου.

Αγαπητοί αδελφοί ο Μέγας βασίλειος είναι ο θεμελιωτής της κοινωνικής πρόνοιας με την ίδρυση της βασιλειάδας. Ο θεολογικός αγώνας του Γρηγορίου είναι αληθινό προπύργιο της ορθοδόξου πίστεως και οι ηθικολογικές μάχες του Χρυσοστόμου αποτελούν υπόδειγμα προσπάθειας για την κοινωνική ανάπλαση. Και των Τριών όντως Μεγάλων Ιεραρχών τα έργα και οι λόγοι μένουν εσαεί  πολυτιμότατο κεφάλαιο των αιώνων και της οικουμένης.                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά