Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ξάνθης για τις Λευκές Νύχτες

Την παρακάτω ανακοίνωση για τις Λευκές Νύχτες εξέδωσε η δημοτική παράταξη ‘Λαϊκή Συσπείρωση’:

‘Μετά από συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Ξάνθης, όπως του Αντιπεριφερειάρχη, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΟΕΒΕ, αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία, με το προκάλυμμα των «πολιτιστικών» εκδηλώσεων, να διοργανώσουν Λευκές Νύχτες και στην Ξάνθη, όπως πραγματοποιούνται και σε γειτονικές πόλεις.

Θεωρούμε, με αφορμή τη λεγόμενη Λευκή Νύχτα, ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, όπως και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και έμποροι γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο και να διευρυνθεί το ωράριο, όσες εκδηλώσεις και να πραγματοποιηθούν, μπορεί να φέρουν κόσμο στους εμπορικούς δρόμους, περισσότερους πελάτες όμως όχι. Τους «πελάτες» ή «καταναλωτές», όπως τους αποκαλούν, τους έχει εξαντλήσει οικονομικά η βάρβαρη πολιτική των τελευταίων ειδικά χρόνων, με τιμές «φωτιά», σε καύσιμα, ενέργεια, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπου τιμητές και υπερασπιστές της είναι και όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για το μικρό έμπορα και τον εργαζόμενο.

Επίσης οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο ήδη πληρώνουν σκληρά το τίμημα της απελευθέρωσης του ωραρίου, των απλήρωτων υπερωριών, των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με τον επαίσχυντο Νόμο Χατζιδάκη. Ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν βάλει στόχο να κάνουν και τη νύχτα των εμποροϋπαλλήλων... μέρα! Αυτός είναι ο ρόλος της «λευκής» τους νύχτας, που μετατρέπεται σε πανηγύρι κέρδους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και σε «μαύρη» νύχτα για τους εργαζόμενους που καλούνται να δουλέψουν χωρίς ωράριο.

Τέτοιες φιέστες γίνονται με χρήματα από την τσέπη των δημοτών, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε νευραλγικές δομές του δήμου (σχολική στέγη, καθαριότητα, κατάσταση δρόμων, πυροπροστασία κλπ.).

Αν πραγματικά οι τοπικοί φορείς και η Δημοτική Αρχή, θέλουν να σταθούν στα προβλήματα των εμπόρων της πόλης και των δημοτών συνολικά, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα τέλη, τους δημοτικούς φόρους και τα χαράτσια κάθε λογής, να καταργούσαν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν ξανά και ξανά αυτό που θα έπρεπε να τους παρέχεται δωρεών, όπως νερό, καθαριότητα, πράσινο κλπ.

Όσο για καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις, στην πόλη διοργανώνονται πλήθος  πολιτιστικών εκδηλώσεων, με το Καρναβάλι, τις γιορτές Παλιάς Ξάνθης, τις γιορτές νεολαίας, χωρίς να μεταβάλλουν το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή και σύσσωμες τις δημοτικές παρατάξεις και συμβούλους να μην συναινέσουν στον θεσμό της Λευκής Νύχτας, που μας γυρνά δεκαετίες πίσω σ’ ότι αφορά στην διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων και του χρόνου εργασίας των εμποροϋπαλλήλων.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά