Αλλιώτικες Προτάσεις: Ακολουθώντας τα βήματα του Γαβριήλ Λαδά την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου του 1919, την ημέρα της απελευθέρωσης της Ξάνθης

Με τα Ελευθέρια της Ξάνθης ξεκίνησαν οι “Αλλιώτικες Προτάσεις” που παρουσιάζει κάθε Παρασκευή μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης.

Σε μία ιστορική αναδρομή στην απελευθέρωση της Ξάνθης ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της ημέρας και μίλησε για τον Γαβριήλ Λαδά. 

Ήταν Παρασκευή  4 Οκτωβρίου 1919 όταν το στράτευμα έφθασε στην Ξάνθη για να την απελευθερώσει κινούμενο από το άλσος και την Ξανθίππη, κατέβηκε την οδό Σάρδεων, την οδό της 9ης Μεραρχίας, την Βενιζέλου φτάνοντας στην πλατεία Αντίκα, όπου και θα προετοιμαζόταν για την παρέλαση στην κεντρική πλατεία.

Εκεί λοιπόν ο επικεφαλής του στρατεύματος αναζήτησε εάν κάποιος από τους στρατιώτες ήταν Ξανθιώτης, προκειμένου να γίνει ο σημαιοφόρος της παρέλασης και ο Ξανθιώτης αυτός ήταν ο 23χρονος Ανθυπολοχαγός Μηχανικού Γαβριήλ Λαδάς, ο οποίος είχε καταταγεί στον στρατό εθελοντικά αποδεικνύοντας έτσι το θάρρος και την αγάπη του για την πατρίδα. Το αρχοντικό του Γαβριήλ Λαδά βρίσκεται στην οδό Πυγμαλίωνα Χρηστίδη στην Παλιά πόλη, ενώ ο ίδιος διετέλεσε Δήμαρχος Ξάνθης το 1959, αφού η αγάπη του για τα κοινά ήταν μεγάλη, αφήνοντας πίσω του πλούσια παρακαταθήκη. Και σε μία ευτυχή σύμπτωση ο τρισέγγονός του Γιώργος Δαστερίδης ήταν σημαιοφόρος στο σχολείο του στην παρέλαση της 4ης Οκτωβρίου.

Ο  Δημήτρης Γκαγκαλίδης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά και στον θεσμό “Βήματα Απελευθέρωσης” , ένα θεσμό πια ενταγμένο στις επετειακές εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Ξάνθης που γεννήθηκε μέσα από μια δική του πρόταση στην πανηγυρική επέτειο των 100ων Ελευθερίων, που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων καλώντας παράλληλα όλους τους πολίτες της Ξάνθης να τα ακολουθήσουν.

Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης προέτρεψε τους ακροατές με αφορμή την απελευθέρωση της Ξάνθης να κάνουν έναν περίπατο στην Παλιά Πόλη, εκεί όπου κινήθηκε ο στρατός την 4η Οκτωβρίου, στα πλακόστρωτα, ακολουθώντας τη διαδρομή από την οδό Βενιζέλου προς την οδό της 9ης Μεραρχίας φθάνοντας στην Λευκού Πύργου και από εκεί να επιστρέψουν με αντίθετη πορεία από την οδό της 4ης Οκτωβρίου.

Λίγα λόγια για τις φετινές “Αλλιώτικες Προτάσεις”

Μέσα από τις “Αλλιώτικες Προτάσεις” ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης μας καλεί να γνωρίσουμε την Ξάνθη που προσπερνάμε και στη φετινή χρονιά η γνωριμία με την ιστορία της περιοχής θα πραγματοποιείται μέσα από πρόσωπα που συνδέονται με τον τόπο μας, όπως η Μόνα Λίζα της Δημοτικής  Πινακοθήκης, οι Ξανθιώτες Ρωμαίος και Ιουλιέτα, το σημείο που προσομοιάζει με τον χορό του Ζαλόγγου, η Ρόζα της Σμύρνης στην Ξανθιώτικη εκδοχή της, το άγαλμα της Ωραίας Κοιμωμένης στην Ξάνθη, ο Ξανθιώτης Ροβινσώνας και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες βγαλμένες μέσα από τις πλούσιες σελίδες της τοπικής ιστορίας.

Ιστορίες που παρουσιάζει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέσα από αφηγήσεις και περιστατικά, που αξίζει πραγματικά να ακούσουν οι ακροατές , γιατί αποτελούν ένα κομμάτι δικό τους, της τοπικής ιστορίας, που πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά