‘Αλλιώτικες Προτάσεις’ : Ο …Νασραντίν Χότζας, ο αείμνηστος Νομάρχης Κωνσταντίνος Θανόπουλος και ο Αρίστος Φανόπουλος

Ο Κωνσταντίνος  Θανόπουλος, πρώην Νομάρχης Ξάνθης και “σωτήρας” της Παλιάς πόλης,  ήταν ο “πρωταγωνιστής” στο εβδομαδιαίο ένθετο “Αλλιώτικες Προτάσεις” του Δημήτρη Γκαγκαλίδη, που μεταδίδεται κάθε Παρασκευή από τη συχνότητα του  Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

“Γνωρίζουμε καλύτερα την ιστορία της Παλιάς Πόλης και φωτίζουμε τις λιγότερο γνωστές της σελίδες,” αυτός είναι ο στόχος του Δημήτρη Γκαγκαλίδη σε μία προσπάθεια να αναδείξει περιστατικά, γεγονότα και αφηγήσεις που συνδέονται με πρόσωπα που έπαιξαν κεντρικό ρόλο.

Ο Κωνσταντίνος  Θανόπουλος, δικηγόρος και πολιτικός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και αργότερα στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Ο Κωνσταντίνος  Θανόπουλος διορίστηκε Νομάρχης Ξάνθης το 1975 και υπηρέτησε έως το 1979 και ξανά από το 1989 έως το 1990. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός διορισμένος Νομάρχης που επελέγη να υπηρετήσει σε δύο διαφορετικές περιόδους στο νομό Ξάνθης. Ως Νομάρχης αντιλήφθηκε αμέσως την αξία και το μέλλον του οικισμού της Παλιάς πόλης και πρωτοστάτησε στο να διατηρηθεί η παλαιά πόλη της Ξάνθης ως προστατευόμενος παραδοσιακός οικισμός παρά τις έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Ήταν άλλωστε η εποχή της αντιπαροχής, όπου χάθηκαν πολλά παλιά ιστορικά κτίρια και ολόκληροι οικισμοί για να μετατραπούν σε τσιμεντουπόλεις. Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος είχε θέσει όμως ως βασική προτεραιότητά του να κριθεί διατηρητέος ο οικισμός έχοντας απέναντι του σχεδόν όλη την κοινωνία της Ξάνθης και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής κάποιοι τοπικοί άρχοντες μιλούσαν εις βάρος του με βαριές κουβέντες, κάνοντας λόγο για διχοτόμηση της πόλης και για μία νεκρή πόλη στο βόρειο τμήμα της. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης είχε φθάσει τότε σε σημείο να συζητά ακόμη και για παραίτηση… Ο ίδιος όμως αντιστάθηκε σε όλες τις πιέσεις που δεχόταν  και το 1976 κατάφερε να χαρακτηρισθεί η Παλιά Πόλη διατηρητέος οικισμός, σώζοντας έτσι ένα ιστορικό στολίδι της περιοχής.

Το 2005 εκδίδεται  το βιβλίο του  Κωνσταντίνου Θανόπουλου  “Πορεία Αντίθετα” όπου αναφέρεται στο ιστορικό αυτής της απόφασής του, ένα βιβλίο που παρουσιάστηκε και στην Ξάνθη.

Έφυγε από τη ζωή το 2017.

Ακούστε το Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται εδώ και αρκετό καιρό για να τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος με την τοποθέτηση ενός αγάλματός του ή προτομής στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, ενώ προέτρεψε τους νεότερους να περπατούν καθημερινά στην Παλιά πόλη, γιατί έχουν πολλά να ανακαλύψουν, αφού όπως τόνισε αυτό που είναι σήμερα ο παραδοσιακός οικισμός, δεν είναι τίποτα σε αυτό που έρχεται στο μέλλον, είναι ένα διαμάντι που θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία στο μέλλον.

Μιλώντας ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης για τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο αναφέρθηκε και σε μία χιουμοριστική αφήγηση ξεκινώντας με την ιστορία του Ναστραντίν Χότζα, ο οποίος είχε πάει καλεσμένος σε ένα γάμο, αλλά δεν είχε ντυθεί επίσημα και έτσι κανείς δεν του έδωσε σημασία και δεν μπόρεσε ούτε να φάει. Αγανακτισμένος, λοιπόν, ο Χότζας φεύγει και στο δρόμο συναντάει έναν φίλο του που του δίνει το γούνινο πανωφόρι του. Φοράει το πανωφόρι ο Χότζας και επιστρέφει στον γάμο και μόλις τον είδαν οι υπόλοιποι τον καλωσόρισαν σαν να τον έβλεπαν για πρώτη φορά, τον περιποιήθηκαν και του πρόσφεραν φαγητό. Τότε είπε ο Χότζας στο πανωφόρι “φάε και εσύ, για εσένα γίνονται όλα αυτά” .

Παρομοίως, συνέχισε την αφήγησή του ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, κάποτε στην δεκαετία του 1980 ο Αρίστος Φανόπουλος, με Φ και όχι με Θ, όπως διευκρίνισε, είχε πάει με έναν φίλο του καλεσμένος σε έναν γάμο στα Παγούρια της Ροδόπης. Ο Αρίστος πήγε στο γάμο με το πολυτελές αυτοκίνητό του, γιατί ήταν λάτρης των ακριβών αυτοκινήτων, αλλά όταν έφθασε στον χώρο όπου γινόταν το γλέντι κανείς δεν τους έδωσε σημασία και κάθισαν σε μια γωνιά με έκδηλο το παράπονο του παραγκωνισμού. Κάποια στιγμή όμως κάποιος αναρωτήθηκε ποιος είναι αυτός και όταν άκουσε το επίθετο Φανόπουλος, κάποιοι καλεσμένοι το μπέρδεψαν και το συνδύασαν με το επίθετο του Νομάρχη Θανόπουλου με αποτέλεσμα να τρέχουν όλοι να τους καλωσορίσουν και να τους περιποιηθούν, ώσπου ο φίλος του Αρίστου γυρίζει και του λέει “πρέπει να έχει γίνει ένα λάθος. Νομίζουν ότι είσαι ο Νομάρχης” και ο Αρίστος του απαντά “ εάν μπορείς τώρα, πες το εσύ αυτό”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου  

Κοινωνικά
Τοπικά