‘Αλλιώτικες Προτάσεις’ : μια φθινοπωρινή βόλτα στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στα Πλαστήρια (Νέα Κεσσάνη)

Στη λίμνη Βιστωνίδα και στις παραλίμνιες περιοχές μας ταξίδεψε ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέσα από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης και το ένθετο “Αλλιώτικες Προτάσεις” που μεταδίδεται κάθε Παρασκευή.

Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης επιλέγει το φθινόπωρο ως την  ομορφότερη εποχή για την Ξάνθη, γιατί όπως εξήγησε, το φθινόπωρο η Ξάνθη “φοράει” την ωραιότερη φορεσιά της, τα βουνά αλλάζουν χρώμα και γίνονται κίτρινα, κόκκινα, κεραμιδί, η λίμνη Βιστωνίδα αποβάλει την καλοκαιρινή ζέστη και αποκτά μία φθινοπωρινή δροσιά όπου παρέα με τους σπάνιους φτερωτούς θαμώνες της λίμνης δημιουργείται ένα μοναδικό τοπίο, ενώ αυτή είναι και η πιο κατάλληλη εποχή για περίπατο στην Παλιά Πόλη.

Στο “ραδιοφωνικό ταξίδι” ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης κατευθύνθηκε στα νότια του νομού, στη λίμνη Βιστωνίδα  και συγκεκριμένα στο χωριό Νέα Κεσσάνη ή αλλιώς Πλαστήρια, όπως τα γνωρίζουν οι περισσότεροι Ξανθιώτες, εξηγώντας γιατί έχουν πάρει αυτό το όνομα.

Η Νέα Κεσσάνη, είναι χτισμένη στα υψώματα λίγο πριν το Πόρτο Λάγος και τη λίμνη Βιστωνίδα και ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης μας προτείνει να γνωρίσουμε τις ομορφιές του τόπου και ειδικότερα τις δυτικές όχθες της λίμνης, οι οποίες για τους περισσότερους είναι άγνωστες και αθέατες, ενώ λίγο έξω από το χωριό  βρίσκεται το παραλίμνιο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που τιμούν κάθε χρόνο οι κάτοικοι του χωριού και όπως λέγεται το εξωκλήσι, που αρχικά ήταν εικονοστάσι, χτίστηκε σε εκείνο το σημείο από ένα κάτοικο, τον παππού Κωνσταντίνο, που είχε δει όραμα την Αγία Παρασκευή.

Συνεχίζοντας το δρόμο δίπλα στη λίμνη οι επισκέπτες φθάνουν σε έναν άλλο οικισμό, το Σέλινο, όπου από μία ξύλινη εξέδρα που “μπαίνει” στη λίμνη, μπορούν να θαυμάσουν τη θέα της περιοχής και τις σπάνιες ομορφιές της, ενώ και ο κάμπος είναι και αυτός πανέμορφος γεμάτος από ελιές, ροδιές και αμπέλια.

Ακούστε το Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Στις “Αλλιώτικες  Προτάσεις” ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης συνδέει τις ξεναγήσεις του με πρόσωπα, έτσι λοιπόν η Νέα Κεσσάνη ή Πλαστήρια οφείλει το όνομά του στον στρατηγό Πλαστήρα, ο οποίος  στην επιστροφή του από το μέτωπο έκανε στάση στην περιοχή, όπου είδε τους πρόσφυγες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και οι οποίοι τον παρακάλεσαν να ενδιαφερθεί το κράτος για αυτούς, μάλιστα δεν είχαν ούτε νερό. Μόλις ο Πλαστήρας επέστρεψε στην Αθήνα, όντως ενδιαφέρθηκε και έστειλε άμεσα βοήθεια με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να γλιτώσουν από πολλές ασθένειες, όπως ελονοσία. Οι κάτοικοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον στρατηγό Πλαστήρα συνήθιζαν να αποκαλούν το χωριό τους Πλαστήρια, ένα όνομα που έχει μείνει ζωντανό και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Όπως είπε ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, ο Πλαστήρας ξεχώριζε για το ήθος και την τιμιότητά του, αφού ως πρωθυπουργός είχε αρνηθεί τις πολυτέλειες, τα δώρα που τα χαρακτήριζε πονηρά, γιατί όπως έλεγε, τα δώρα θα ήθελαν αντίδωρα, ενώ είχε αρνηθεί ακόμη και να έχει τηλέφωνο. Μάλιστα, ήταν τέτοια η τιμιότητα της οικογένειας, με παράδειγμα όταν ο αδελφός του πήγε σε μία εταιρία προκειμένου να ζητήσει δουλειά ως οδηγός φορτηγού, όταν οι υπεύθυνοι άκουσαν το επίθετό του τον ρώτησαν ποια είναι η σχέση του με τον Πλαστήρα, εκείνος τους απάντησε χαμηλόφωνα ότι είναι αδελφός του και να μην το λάβουν υπόψιν, αλλά εάν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος για τη δουλειά να επιλέξουν εκείνον και όχι τον ίδιο.

Τέλος, ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέσα από το ένθετο “Αλλιώτικες Προτάσεις” κατέθεσε την πρόταση για τη διοργάνωση εκδήλωσης μίας πρώτης γνωριμίας και ξενάγησης που θα απευθύνεται στους πρωτοετείς φοιτητές των πέντε τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ, πρωτοβουλία που όπως είπε θα μπορούσε να αναλάβει ένας επίσημος φορέας της Ξάνθης.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά