Δ.Γκαγκαλίδης: μια φθινοπωρινή βόλτα στα Πομακοχώρια της Ξάνθης

Ένα ραδιοφωνικό ταξίδι στα Πομακοχώρια της Ξάνθης πραγματοποίησε ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης με τις  “Αλλιώτικες Προτάσεις”, ένα ένθετο που επιμελείται ο ίδιος και μεταδίδεται κάθε Παρασκευή από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Το φθινόπωρο, η ωραιότερη εποχή του χρόνου, όπου η φύση μαγεύει και ειδικά στην ορεινή Ξάνθη, η καλύτερη πρόταση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη, είναι μία εξόρμηση προς τα βόρεια του νομού και ειδικά στα Πομακοχώρια και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες να θαυμάσουν την ομορφιά του τοπίου και να γνωρίσουν την ιστορία του. Η αφορμή για αυτήν την πρόταση, όπως είπε ο κύριος Γκαγκαλίδης, έρχεται από την εκπαιδευτική του εμπειρία στην Γλαύκη και την μαθήτρια που είχε τότε την Ισμέ, η οποία αφού αποφοίτησε από το Λύκειο, σπούδασε Βιολογία και σήμερα με την δική της οικογένεια πλέον ζει στην Γλαύκη και βοηθάει τα μικρά παιδιά της περιοχής.

Πρώτος σταθμός λοιπόν του ταξιδιού η Γλαύκη  και συγκεκριμένα ο Βράχος του κοριτσιού, ο οποίος είναι σε σχήμα πύργου και οι ντόπιοι τον αποκαλούν Κουλέ, όπου σύμφωνα με την παράδοση οι Πομακούλες κυνηγημένες από τους Οθωμανούς, έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Μάλιστα, όπως λέει κάποιος θρύλος, τα κορίτσια έδεσαν τις πλεξούδες τους η μία με την άλλη και έπεσαν από τον βράχο. Ακόμη και στις μέρες μας ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις, κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν στο σημείο αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια και βραχιόλια, που φορούσαν τα κορίτσια.

Όπως είναι γνωστό από την ιστορία τα πολύ παλιά χρόνια η περιοχή αυτή ήταν χριστιανική, το μαρτυρούν άλλωστε και τα μοναστήρια, η οποία αργότερα εξισλαμίστηκε.

Ακούστε τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, πέρα από την πεζοπορία στην χαράδρα της Γλαύκης, προτείνει και ένα περίπατο μέσα στο χωριό, το οποίο είναι πυκνοκατοικημένο με στενά δρομάκια και από εκεί συνεχίζοντας προς Πάχνη, σε μία όμορφη διαδρομή ακριβώς πάνω στον αυχένα του βουνού, ο ταξιδιώτης από την μία πλευρά έχει πανοραμική θέα το Ωραίον και από την άλλη τον Εχίνο.

Συνεχίζοντας με βορειοδυτική κατεύθυνση ο δρόμος οδηγεί στην Κοτύλη και το Δημάριο. Τα τελευταία 10 χλμ της διάνοιξης του δρόμου προς την Βουλγαρία, είναι ένα τοπίο που θυμίζει Ελβετία, όπως είπε ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, και συν τω χρόνω η αξία του μεγαλώνει, αφού αποτελεί πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού με προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης και ήδη σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να βρεθούν στην Κοτάνη για γαστρονομικές εμπειρίες, στα λουτρά Θερμών για ιαματικό τουρισμό, στην Σμίνθη για την εμπορική αγορά.

Να σημειωθεί ότι τα Πομακοχώρια εκτείνονται από την ορεινή της Ξάνθης στην ορεινή Ροδόπη και από εκεί στον Έβρο, αριθμούν πάνω από 100 οικισμούς με 25.000 έως 30.000 κατοίκους, ενώ 60 οικισμοί με πολυπληθή χωριά, αλλά και πολύ μικροί οικισμοί, βρίσκονται στην Ξάνθη.

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης πρότεινε ως ιδανική ευκαιρία για επίσκεψη στην ορεινή Ξάνθη την ημέρα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου και ειδικά στην Σμίνθη, που είναι και το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων με την παρέλαση των μαθητών και από εκεί ακολουθώντας μία πανέμορφη διαδρομή ο δρόμος φθάνει στο Ωραίον. Κάνοντας μία στάση στο Ωραίον, ένα πραγματικό ωραίο, αμφιθεατρικό  χωριό όπως το λέει άλλωστε και το όνομά του, οι επισκέπτες μπορούν να κατευθυνθούν προς τον νερόμυλο και στις ιχθυοκαλλιέργειες πέστροφας και στη συνέχεια ακολουθώντας ένα χωματόδρομο συναντάμε τον οικισμό της Θεοτόκου φτάνοντας μέχρι  τον Λειβαδίτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια-μοντάζ: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά