Δ. Γκαγκαλίδης: Μια αλλιώτικη βόλτα στην Εγνατία οδό του χθες και του σήμερα

Μία  πρωτότυπη πρόταση για την Εγνατία οδό, κατέθεσε ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέσα από το ένθετο “Αλλιώτικες Προτάσεις” που παρουσιάζει κάθε Παρασκευή μέσα από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, αφού ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος παντρεύει το χθες με το σήμερα, ενώ επιφυλάσσει εκπλήξεις  και πολλές ομορφιές.
 
Η πρόταση ξεκίνησε με αναφορά στην αρχαία Εγνατία οδό, ένα σπουδαίο επίτευγμα της Ρωμαϊκής εποχής που συνέδεε την Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη, κατασκευασμένη από τους Ρωμαίους κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς, που ξεκινούσε από την αρχαία Ρώμη, συνέχιζε από το Δυρράχιο της Αλβανίας και από εκεί μέσω της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης τερμάτιζε στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η Εγνατία οδός χαρακτηριζόταν από κίνηση και ζωντάνια, ενώ χαρακτηριστικό είναι  ότι όταν πλησίαζε τις πόλεις της εποχής, η κατασκευή της οδού άλλαζε διαστάσεις και γινόταν πιο πλατιά και κατά μήκος της υπήρχε σήμανση των χιλιομετρικών αποστάσεων, τα μιλιάρια, καθώς και σταθμοί για την εξυπηρέτηση και την ανάπαυση των ταξιδιωτών και των αλόγων. 
 
Το όνομά της, όπως έχουμε μάθει από δύο μιλιάρια που βρέθηκαν έξω από τη Θεσσαλονίκη και κοντά στην Καβάλα, το οφείλει σε έναν Ρωμαίο ανθύπατο, τον Γναίο Εγνάτιο του Γαΐου, ο οποίος και θα επέβλεψε προφανώς την κατασκευή της.
 
Η Εγνατία οδός σήμερα, που γεφυρώνει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου, μήκους περίπου 650 χλμ, είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που έχει μειώσει τις αποστάσεις και τον χρόνο των μετακινήσεων, αποτελεί σύμφωνα με τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη μία ενδιαφέρουσα πρόταση για όλους εμάς διασχίζοντας την Εγνατία του σήμερα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και την Εγνατία του χθες.
 
Ξεκινώντας από την Ξάνθη  και ταξιδεύοντας δυτικά προς Καβάλα, ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί και να δει σημαντικά υπολείμματα της αρχαίας Εγνατίας, τα  οποία διασώζονται έξω από την Καβάλα, ενώ και βόρεια της Ξάνθης, στην περιοχή της Χρύσας και παλιάς Μορσίνης, όπως και στο παλιό σκοπευτήριο έχουν βρεθεί τμήματα της αρχαίας Εγνατίας, τα οποία ακόμη δεν έχουν πιστοποιηθεί επίσημα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για την Εγνατία.
 
Εάν ο ταξιδιώτης επιλέξει να κινηθεί προς την ανατολική πλευρά, θα παρατηρήσει υπολείμματα  της αρχαίας οδού στην περιοχή του Ιάσμου και στο τμήμα από Σάπες μέχρι Αλεξανδρούπολη, και ιδιαίτερα αν ακολουθήσει την παλιά οδό από Σάπες μέχρι την Μάκρη.
Εκτός όμως από την αρχαία Εγνατία οδό, ο ταξιδιώτης ακολουθώντας την πρόταση του Δημήτρη Γκαγκαλίδη, θα έχει την ευκαιρία να δεί από κοντά τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, τα σημεία δηλαδή όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, που ξεκίνησε από το Ίλιον, πέρασε στη Σαμοθράκη και από εκεί στη Νεάπολη της Καβάλας. Βήματα του Απόστολου Παύλου βρίσκονται στην Απολλωνία, δίπλα στην λίμνη, ενώ το κορυφαίο ιστορικό σημείο, Βήμα του Απόστολου Παύλου βρίσκεται στην Λυδία της Καβάλας με το υπαίθριο βαπτιστήριο, εκεί όπου βαπτίστηκε η Λυδία, η πρώτη χριστιανή της Ευρώπης, και στην οποία οφείλει το χωριό το όνομά του.
 
Οι ταξιδιώτες μέσω της Εγνατίας οδού μπορούν ακόμη να επιλέξουν τους Τοξότες, να θαυμάσουν τα στενά του Νέστου και να επισκεφθούν την αρχαία Τόπειρο, ένα σημαντικό πέρασμα και στρατηγικό σημείο στο παρελθόν, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση προς τον Ίασμο, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Βυζαντινή Αναστασιούπολη, όπου ακολουθώντας το μονοπάτι εμφανίζονται πύργοι, τείχη και μονογράμματα των Παλαιολόγων.
 
Η Αναστασιούπολη ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Θράκης και σταθμός της Εγνατίας οδού και ο επισκέπτης θα απολαύσει μία διαφορετική απόδραση σε μία περιοχή που την περιβάλλει η  ομορφιά με τον Κόσυνθο ποταμό να εκβάλει στη λίμνη Βιστωνίδα.  
 Ακούστε το Δ.Γκαγκαλίδη.    
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά