Παγκόσμια ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού. Το 1ο ΕΠΑΛ στην Έκθεση της ΤΗΛΕΘΡΑ.

Το 2013  σηματοδοτεί την 88η επέτειο από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών (IARU). Με την ευκαιρία αυτή, η IARU και πάνω από 160 ενώσεις μέλη της γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού στις 18 Απριλίου.

Για πολλά χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο της IARU ορίζει ένα θέμα για κάθε παγκόσμια ημέρα ραδιοερασιτεχνισμού.

Το θέμα για φέτος ήταν: "Ραδιοερασιτεχνισμός, μπαίνοντας στο δεύτερο αιώνα επικοινωνιών, εν μέσω καταστροφών".

Η Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης, είναι σύλλογος ραδιοερασιτεχνών του νομού Ξάνθης με πλούσια δραστηριότητα στον χώρο πανελλαδικά. Εδώ και ένα χρόνο περίπου στον χώρο του συλλόγου, στο παλιό κτήριο του Οργανισμού Καπνού, με την βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης,  έχει δημιουργήσει την μοναδική Έκθεση Τηλεπικοινωνιακού Υλικού στην περιοχή, με δεκάδες εκθέματα που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και τους ασυρμάτους, από την εφεύρεσή τους έως σήμερα.

Την έκθεση αυτή επισκέπτονται σχολεία της πόλης και γίνεται εκτός από ξενάγηση και μια μικρή ενημέρωση για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών από τα μέλη της. Στην έκθεση αυτή τα σχολεία αλλά και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος βλέπει την εξέλιξη της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών και μαθαίνει την χρησιμότητα της στην καθημερινή μας ζωή.

Αξιοποιώντας την έλευση  της παγκόσμιας ημέρας ραδιοερασιτεχνισμού,  η Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης, άνοιξε την έκθεση τηλεπικοινωνιακού υλικού και υποδέχτηκε  το πρωί της Τετάρτης 10 Απριλίου 2013, τη Β΄ και Γ΄ τάξη Ηλεκτρονικών του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης, που προγραμμάτισε την επίσκεψη αυτή  στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων του.

 Με πολύ ενδιαφέρον μαθητές και συνοδοί καθηγητές, περιεργάστηκαν τα  εκθέματα και άκουσαν την ξενάγηση από τον «δάσκαλο» ραδιοερασιτέχνη (έχει εκπαιδεύσει δεκάδες ραδιοερασιτέχνες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) Μπάμπη Πλάτση (SV7BAY).

Αμέσως μετά την ξενάγηση,  ακολούθησε εκτενής συζήτηση σε θέματα που αφορούσαν την σπουδαιότητα των επικοινωνιών κατά τις πρώτες ώρες εκτάκτων αναγκών, την τεχνική της μετάδοσης και λήψης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την τεχνική της μετάδοσης σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, με πολύ μικρή ισχύ σήματος (QRP), μέσω της ανάκλασης στην ιονόσφαιρα.

 Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την κατάρτιση των μαθητών στο γνωστικό τους αντικείμενο, αλλά και η στενή – ουσιαστική επαφή των καθηγητών με τους μαθητές τους, άριστες.  Η συνεργασία της ΤΗΛΕΘΡΑ με τους Ηλεκτρονικούς του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης επιβεβλημένη και μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το πλαίσιο και τα αντικείμενα.

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τεχνολογία
Τοπικά