Αλλιώτικες Προτάσεις: Βόλτα στα χωριά του κάμπου του Δήμου Τοπείρου

Εντυπωσιακός ο γιορτινός διάκοσμος της πόλης της Ξάνθης και φέτος τα Χριστούγεννα. Πλούσιες οι εορταστικές εκδηλώσεις προσελκύουν πολύ κόσμο κι όχι μόνο από την πόλη…Όμως θα προτείνω προς όλες και όλους σας, φέτος τα Χριστούγεννα, εκτός από την πόλη , να επισκεφθείτε και τα χωριά μας… Τη γιορτινή Σταυρούπολη, τα Μάγγανα, το Πόρτο-Λάγος και όλα τα υπόλοιπα χωριά στα οποία οι ντόπιοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να στήσουν χριστουγεννιάτικο σκηνικό και τα καταφέρνουν, μας λέει πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης και αναρωτιόμαστε που το πάει…

Εξηγεί ο ίδιος:’ θα πάμε σήμερα μια βόλτα στα χωριά της Ξάνθης. Στα χωριά του κάμπου του Δήμου Τοπείρου’.

Ξεκινάμε λοιπόν από την ‘πύλη εισόδου’ , τους Τοξότες. ‘ Θα κινηθούμε προς τα κάτω σήμερα. Την πάνω πλευρά με τους μοναδικούς τουριστικούς, κι όχι μόνο, προορισμούς θα την επισκεφθούμε μια άλλη φορά’, θα πει.

Πάμε παράλληλα με το Νέστο και στρίβουμε προς Θαλασσιά,  Εύλαλο και Άβατο.

Στα πρώτα κιόλας χλμ. θα προβάλει μπροστά μας η Θαλασσιά. Ο δρόμος δεν περνά μέσα από το χωριό. Στρίβουμε και στα 500 μέτρα από την κεντρική οδό φτάνουμε στον προορισμό μας. Όμορφο χωριό,  νοικοκυρεμένο. Το αρδευτικό κανάλι που περνά από το χωριό του δίδει μια μοναδική εικόνα. Στην πλατεία με τα καφενεδάκια απολαμβάνουμε τον καφέ μας και την ίδια ώρα ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης μας μιλά για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι εκπαιδευτικοί στο ειδικό σχολείο που λειτουργεί στο χωριό.

Ρωτάμε τους ντόπιους πως ονομάστηκε Θαλασσιά το χωριό… Παλιά δεν υπήρχαν αναχώματα και αντιπλημμυρικά έργα. Όταν ο Νέστος ‘φούσκωνε’ το νερό πλημμύριζε το χωριό. Θύμιζε…θάλασσα κι έμεινε το σημερινό όνομα να θυμίζει κείνα τα χρόνια.

Μας προτρέπει να περπατήσουμε προς τα δυο ξωκλήσια. Το ένα αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου και το δεύτερο στην Αγία Τριάδα. Περιποιημένος ο αύλειος χώρος τους αναμένει τους προσκυνητές με παγκάκια, νερό και κιόσκι για να ξαποστάσουν. Βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του χωριού.

Ο ξεναγός μας δίνει εναλλακτικές για την επιστροφή :’ αν θέλετε πάρτε τον παράδρομο της Εγνατίας. Αν ακολουθήσετε από τη Θαλασσιά τον παράδρομο θα σας οδηγήσει κοντά στο στρατόπεδο στο Βανιάνο’.

Στο νότιο παράδρομο της Εγνατίας κάνουμε στάση στο Κτήμα Γαβριήλ. Ο κ. Χρήστος μας εξηγεί τα πάντα για τα βιολογικά προϊόντα.

Ακούστε το Δ. Γκαγκαλίδη.

Φεύγοντας και πάντα νότια, από δεξιά μας η πινακίδα γράφει ‘Κρεμαστή’.  Ο δρόμος που οδηγεί εδώ δεν δίνει άλλη επιλογή. Όμως εδώ κανείς θα δει μέχρι και ενοικιαζόμενα δωμάτια :’ Είναι λογικό γιατί την περιοχή εδώ την επισκέπτονται από φυσιολάτρες μέχρι κυνηγοί’ εξηγεί ο Δημήτρης.

Πιο κάτω ο Άγιος Αθανάσιος. Το χωριό δεν φαίνεται από το δρόμο. Όμως μόλις φτάσει κανείς διαπιστώνει την ομορφιά του. Από τη μια πλευρά του ο Νέστος,  από την άλλη τα βουνά της Ροδόπης και της Καβάλας.

Αναχωρούμε για Νέο Όλβιο. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από τη μονάδα της SUNLIGHT. Έδωσε και δίνει δουλειά σε πολλούς Ξανθιώτες. Από την ετυμολογία του ονόματος του παραπέμπει στην …ευτυχία . Υπήρξε κατά καιρούς και γαστρονομικός προορισμός. Οι ταβέρνες του ήταν αιτία να έρχονται παλαιότερα από την Ξάνθη εδώ για φαγητό. Χωριό μεγάλο με σχολεία, Γυμνάσιο και όμορφη πλατεία. Πιο κει η εκκλησιά αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Ο ξεναγός μας θυμάται τα πανηγύρια, τις εξορμήσεις την Καθαρά Δευτέρα και τους αγώνες πάλης με τους πεχλιβάνηδες…Πιο εκεί και το Παλιό Όλβιο.

Τώρα μας δίνει δυο επιλογές: ή παίρνουμε το δρόμο που βγάζει Κυψέλη – Δέκαρχο ή κατηφορίζουμε παραποτάμια , νότια ή δυτικά, με το Νέστο πάντα δίπλα μας και φτάνουμε στο Άβατο.

‘Ζωντανό’ χωριό. Η διαδρομή που περνά από Ηλιοκεντητή ως Παλιό Εράσμιο είναι απλά υπέροχη. Μπροστά μας το ανάχωμα του Νέστου που άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χωματόδρομος που οδηγεί στο δέλτα του Νέστου. Γεράκια , φασιανοί, αγριογούρουνα συνεχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Μέσα στο χωριό ο κεντρικός δρόμος “φιλοξενεί’ ταβέρνες, καφετέριες, εσπρεσάδικα , φαστ φουντ, ενώ  η εκκλησία του Αβάτου είναι αφιερωμένη στη Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Συνεχίζοντας συναντάμε το Εράσμιο, ένα χωριό που δίνει την αίσθηση ότι είναι μεγάλο, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του έχει μειωθεί, αλλά αποκτά περισσότερη κίνηση και ζωή το καλοκαίρι, όπως εξηγεί  ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, γιατί η  διαδρομή χρησιμοποιείται τα καλοκαίρια για τις κοντινές παραλίες.

Τελευταίος σταθμός το Δασοχώρι, που παλαιότερα όταν λειτουργούσε η Φωνή της Αμερικής στο δρόμο προς Δασοχώρι, είχε μεγάλη κίνηση. Αυτό, το τελευταίο χωριό της διαδρομής, γειτνιάζει με το Μεγάλο Δάσος, το Κοτζά Ορμάν. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άγρια ζώα και πτηνά. Εδώ, λέγεται, ήταν και η τελευταία ζούγκλα της Ευρώπης. Σήμερα η έκταση του έχει περιορισθεί’.

Μας μιλά για το εγκαταλελειμμένο περιβαλλοντικό πάρκο που ενώ διαθέτει όλες τις υποδομές , δυστυχώς δεν λειτουργεί…Μέχρι και υπαίθρια έκθεση για την καλλιέργεια της λεύκας διαθέτει…

Και πάλι μας δίνει εναλλακτικές για το γυρισμό. Ή επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο, ή από το Εράσμιο μπορούμε να πάρουμε το δρόμο για Μάγγανα ή και τον περιφερειακό παραλιακό δρόμο…

Οι βόλτες στα χωριά της Ξάνθης θα συνεχισθούν  μας λέει , προϊδεάζοντας για νέες εξορμήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά