Δημήτρης Γκαγκαλίδης: Μία βόλτα στην Ξάνθη με τον… Ελευθέριο Βενιζέλο!

Μία διαφορετική βόλτα εντός της πόλης της Ξάνθης παρέα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο προτείνει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης μέσα από το ένθετο Αλλιώτικες Προτάσεις που μεταδίδεται κάθε Παρασκευή από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Η περιήγηση στην Ξάνθη περιλαμβάνει τέσσερα σημεία, που αξίζει να επισκεφθούμε για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Έλληνα πολιτικό, που  γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων το 1864 και άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι το  1936, ο οποίος  διετέλεσε πρωθυπουργός της  Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας .Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα , καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του.

Πρώτος σταθμός της  περιήγησης είναι το χάλκινο άγαλμα του Βενιζέλου, που στέκει στο πάρκο μπροστά από το Διοικητήριο, στη νότια πλευρά του πάρκου και στο ερώτημα γιατί άραγε υπάρχει άγαλμα σε κάθε πόλη και το όνομά του έχει δοθεί σε πολλές λεωφόρους, οδούς και πλατείες, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας, απαντώντας ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει ως ένδειξη αναγνώρισης για την προσφορά του και το πολιτικό του μέγεθος.

Δεύτερος σταθμός η οδός Βενιζέλου, ένας πλακόστρωτος δρόμος στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, που ξεκινά από την πλατεία Αντίκα και καταλήγει στην πλατεία Δικαστηρίων. Στο παρελθόν η οδός Βενιζέλου, ήταν η σημερινή οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου και στην εποχή του καπνού το πλακόστρωτο στην Παλιά Πόλη ονομαζόταν οδός Χρύσας. Τι συνέβη όμως και η οδός άλλαξε όνομα; Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης κάποια πολιτικά γεγονότα και πολιτικές διαμάχες της εποχής έφθασαν στο σημείο να “φύγει” από το κεντρικό σημείο της πόλης το όνομα Βενιζέλος και να μετονομαστεί οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, του αντιπάλου του, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα συμβολικό μήνυμα.

Μάλιστα, λέγεται ότι όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφθηκε σε προεκλογική περίοδο την Ξάνθη, η οποία ήταν στην πλειοψηφία της αντιβενιζελική, αρχικά είχαν σκεφθεί με διάφορα προσχήματα να του απαγορεύσουν την διανυκτέρευση, με αποτέλεσμα ο τότε Μητροπολίτης Πολύκαρπος Ψωμιάδης να καλέσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο να διανυκτερεύσει στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, κάτι που αργότερα του  “στοίχισε” αφού αντικαταστάθηκε  από άλλον Μητροπολίτη, ενώ και ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυκάρπου που είχε ανεγείρει για τους πρόσφυγες, μετονομάστηκε σε Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο συνοικισμού σήμερα του Γυμναστηρίου.  Εκκλησάκι του Αγίου Πολυκάρπου, υπάρχει σήμερα στην Ξάνθη  εντός του αύλειου χώρου  του νέου εκκλησιαστικού γηροκομείου.

Ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος Ψωμιάδης ήταν επίσης από τους πρωταγωνιστές για την έλευση στην Ελλάδα της Ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά από την Τραπεζούντα του Πόντου, ο οποίος ζήτησε από τον Βενιζέλο την βοήθειά του και αυτός με την σειρά του με διπλωματικό και νομότυπο τρόπο το ανέθεσε στον συνεργάτη του Ιασωνίδη. Εν τέλει ύστερα από μία συνάντηση Βενιζέλου-Ινονού δόθηκε η σχετική άδεια σε επιτροπή να επισκεφθεί την Τραπεζούντα, όπου βρήκαν και ξέθαψαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και την έφεραν στην Ελλάδα. Αργότερα ανεγέρθηκε  το Μοναστήρι Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Επόμενος σταθμός είναι ο πεζόδρομος Δαγκλή, στο κέντρο της πόλης, που έχει πάρει το όνομά του από τον στρατιωτικό Παναγιώτη Δαγκλή, ένα εξέχον στέλεχος του ελληνικού στρατού, που συνδεόταν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και είχε πολεμήσει στον Μακεδονικό Αγώνα, στον οποίο ο Βενιζέλος έδωσε επιτελική θέση στα πρώτα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων, ενώ αργότερα ο Δαγκλής συμπορεύτηκε πολιτικά με τον Βενιζέλο και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

Τελευταίος σταθμός της βόλτας το παλιό νοσοκομείο της Ξάνθης, στην περιοχή Πανόραμα, όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΞ και το Στρατοδικείο.  Ένα  κτίριο άξιο παρατήρησης, το οποίο θεμελίωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1930, κτισμένο σε μία περιοχή με καθαρό αέρα, αφού η ελονοσία και η φυματίωση αποδεκάτιζαν την εποχή εκείνη τον ελληνικό πληθυσμό, ήταν από τα μεγαλύτερα  και πιο σύγχρονα νοσοκομεία της εποχής, αφού διέθετε κεντρική θέρμανση, ρεσεψιόν, τηλεφωνικό κέντρο και θυρωρό, ενώ στην ταράτσα του νοσοκομείου υπήρχε ένας μεγάλος κόκκινος σταυρός για την αποφυγή τυχόν βομβαρδισμών σε περίπτωση πολέμου, Αργότερα το νοσοκομείο απέκτησε και ασθενοφόρο, ενώ δίπλα στο κτίριο είχε κτιστεί και ένα μικρό σανατόριο.

Ακούστε το Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά