Ο "ήχος της σκιάς" στο Αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων/ Έκθεση του Τ.Βαΐτση

Το Σάββατο εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων η έκθεση με γλυπτά- σκιές του Τριαντάφυλλου Βαϊτση,  την οποία ‘συναντά’ μουσικά  ο Βαγγέλης Κοντόπουλος .

Η εκδήλωση – συναυλία με τίτλο  ‘ο ήχος της σκιάς’ εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η οποία για το 2013 κινείται στο θεματικό άξονα : Μουσεία ( μνήμη + δημιουργικότητα)= κοινωνική αλλαγή’.

Αυτό που βλέπουμε είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάμε. Κάθε αντικείμενο, κάθε κατάσταση, κάθε γεγονός έχουν διαστάσεις και παραμέτρους, οι οποίες δεν είναι ορατές ή εύκολα αντιληπτές. Το σχήμα, το μέγεθος , το χρώμα , η υφή, η σιωπή, η φασαρία, ο θόρυβος, η ένταση, η απλότητα, η πολυπλοκότητα, η φωτεινότητα και πολλά άλλα … είναι παράγοντες που φανερώνουν ή κρύβουν μηνύματα- σκέψεις, υποδεικνύουν δρόμους, αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις…

Τα γλυπτά του Τ.Βαϊτση έχουν χτιστεί πάνω σε αυτές  τις σκέψεις . Κάθε δημιουργία κάνει ορατό το αόρατο και δημιουργεί ερωτήματα κάθε είδους ( φιλοσοφικά, γεωμετρικά , μαθηματικά, φυσικά…) που αναζητούν απαντήσεις.

Για τη μετατροπή του αόρατου σε ορατό χρησιμοποιείται  το φως , το οποίο δεν συμμετέχει άμεσα αλλά έμμεσα.

Τα έργα αυτά τοποθετημένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων , στον ίδιο τόπο με τα κατάλοιπα του αρχαίου παρελθόντος γίνονται δηλωτικά της διαχρονικότητας της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τα έργα του Τ.Βαϊτση συναντά μουσικά ο Βαγγέλης Κοντόπουλος,  ο οποίος με ανάλογες μουσικές θα γίνει ‘συνοδοιπόρος’ του Τριαντάφυλλου Βαϊτση.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαϊου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Ακούστε τη συνέντευξη του Τ.Βαϊτση.

 

 

T. Vaitsis 16.5.2013 by Radio899 on Mixcloud

 
Πολιτιστικά
Τοπικά