Στην Ξάνθη, ως κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σκηνικό, μας ταξιδεύει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Στην  Ξάνθη, με τα γραφικά της σοκάκια στην Παλιά Πόλη, αλλά και στην υπέροχη φυσική της ομορφιά, που  έχει αποτελέσει πολλές φορές από το μακρινό παρελθόν μέχρι τις μέρες μας πηγή έμπνευσης για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μας ταξίδεψε ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέσα από τις Αλλιώτικες Προτάσεις, που παρουσιάζει κάθε Παρασκευή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

Ακούστε τον Δ.Γκαγκαλίδη.

Αρκετά είναι τα σημεία της πόλης που έχει περάσει ο κινηματογραφικός και τηλεοπτικός φακός, ξεκινώντας από το 1974 όταν ο  Θόδωρος Αγγελόπουλος, επέλεξε την Ξάνθη για τα γυρίσματα της ταινίας “ο Θίασος”. Πρόκειται για μια ελληνική δραματική κινηματογραφική ταινία, η οποία υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες ταινίες παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων στην ιστορική κινηματογραφική παραγωγή διακρίνονται σημεία της πόλης, όπως το παζάρι της Ξάνθης, το πανδοχείο Αβέρωφ, στην συμβολή των οδών Μ. Καραολή και Δαγκλή, η παλιά οδός Κομοτηνής, το παλιό χάνι του Μαργαρίτη, ο οικισμός Σαμακώβ και το Παλιό Δημαρχείο στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.  

Μετά τον Θίασο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης μας μετέφερε στις τηλεοπτικές σειρές , των οποίων γυρίσματα έγιναν και στην Ξάνθη, ξεκινώντας με την σειρά Χατζηεμμανουήλ, που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση την περίοδο 1983-1984, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μόρτζο, την Κάτια Δανδουλάκη και τον Δάνη Κατρανίδη, ενώ πολλοί ήταν και οι Ξανθιώτες  που πέρασαν από οντισιόν για μικρούς ρόλους της σειράς ή και για κομπάρσους.

Μία δεκαετία αργότερα, το 1993-1994, έρχεται για γυρίσματα στην Ξάνθη η σειρά Αρχιπέλαγος σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν σημειωθεί μικροεπεισόδια με τους συντελεστές της σειράς στο τέμενος του Εχίνου, που ευτυχώς δεν πήραν έκταση. Ο Μανούσος Μανουσάκης από τότε αποδεικνύει εμπράκτως ότι αγαπά την περιοχή μας και την επιλέγει για τις τηλεοπτικές του σειρές, αφού ακολούθησαν οι σειρές που γνώρισαν τεράστια επιτυχία, όπως η σειρά Μη μου λες αντίο, με πρωταγωνιστές την Θάλεια Ματίκα και τον Μέμο Μπεγνή και πρόσφατα Το Κόκκινο Ποτάμι, με γυρίσματα κυρίως στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.

Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης μας προτρέπει να επισκεφθούμε αυτά τα σημεία που προβάλλουν την Ξάνθη, γιατί λίγες είναι οι περιοχές που από μόνες τους λειτουργούν ως ένα πραγματικά υπέροχο φυσικό  κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σκηνικό, κάτι που αυξάνει την δυναμική και την αξία της περιοχής, με τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη να καταθέτει την πρόταση για περαιτέρω αξιοποίηση από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης και τον Δήμο Ξάνθης με ένα οργανωμένο φάκελο και με όλες τις προδιαγραφές για υποψηφιότητα της Ξάνθης ως τόπος γυρισμάτων, ένας φάκελος-πρόταση που θα σταλεί στις εταιρίες παραγωγής και σκηνοθέτες, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, προς την  ίδια κατεύθυνση της ανάδειξης της περιοχής με την ταυτόχρονη ανάδειξη των σημαντικών προσώπων που κατάγονται ή έζησαν στην Ξάνθη, ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης προτείνει τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη, παραγωγός  ελληνικών ταινιών, που ήρθε σε μικρή ηλικία από τα Ζαγαροχώρια, αλλά έμεινε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, πριν φύγει για την Αθήνα, όπου οι αρμόδιοι φορείς θα μπορούσαν να αναδείξουν την προσωπικότητά του, ίσως με ένα φεστιβάλ ή ένα κτίριο τέχνης, με υποδειγματική και ποιοτική προσέγγιση που δείχνουν στην προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά