Πάσχα στην κοιλάδα του Νέστου με το Δημήτρη Γκαγκαλίδη

‘Θέλετε να βιώσετε μια αξέχαστη θρησκευτική αλλά και κοινωνική εμπειρία;’’, μας ρωτά το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης και μας προετοιμάζει για μια ακόμη αλλιώτικη πρόταση. Μια πασχαλινή απόδραση στα πανέμορφα Νεστοχώρια.

Περιγράφει μια προσωπική του εμπειρία για το …αλλιώτικο Πάσχα που βίωσε πριν από κάποια χρόνια στη Σταυρούπολη. Μέχρι και σήμερα θυμάται νοσταλγικά εκείνη τη Μεγάλη Παρασκευή. Ξεκινά με την παρέα του για το κεφαλοχώρι της κοιλάδας του Νέστου , την Σταυρούπολη, νωρίς το απόγευμα.  Το κλίμα ιδιαίτερο για τους ανθρώπους της πόλης. Το σκηνικό υπέροχο, ο ήλιος έδυε στο πανέμορφο χωριό με τους φιλόξενους ανθρώπους.

Ακούστε τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Ξαποσταίνουν στην πλατεία και λίγο αργότερα ξεκινούν για το Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην ανηφοριά πριν την πλατεία. Στέκονται στο προαύλιο του ναού. Η αυλή του γειτνιάζει με τις αυλές των γειτονικών σπιτιών. Διανέμεται το προσευχητάρι με τους ύμνους της ημέρας και βρίσκονται να ψάλλουν , μαζί με τους ντόπιους και τον ιερέα του ναού. Ο Επιτάφιος εξέρχεται του ναού και οι πιστοί ακολουθούν την περιφορά στα σοκάκια και τις γειτονιές . Τα φώτα στα σπίτια σβήνουν και οι κάτοικοι βγαίνουν με αναμμένα κεριά στις εξώπορτες προσκυνώντας ευλαβικά. Στιγμές κατάνυξης .

Ο καιρός… συνηγορούσε με τις διαθέσεις της παρέας κι έτσι αμέσως μετά πίσω στην πλατεία για ν’ απολαύσουν τη συζήτηση με τους ντόπιους.

‘Στο πέρασμα των χρόνων αποδείχθηκε ότι εκείνο το απόγευμα  μετατράπηκε μέχρι σήμερα σε μια ωραία ανάμνηση… Η Σταυρούπολη απέχει μόλις 20-25 χλμ από την πόλη. Σκεφθείτε το και αποφασίστε το ! Ας είναι οποιαδήποτε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Άλλη εμπειρία!!!’’

Όλα τα Νεστοχώρια μπορούν να προσφέρουν ανάλογες στιγμές επιμένει και συνεχίζει να μας δελεάζει με …αλλιώτικες προτάσεις:’’ Ανεβείτε , εξερευνήστε την περιοχή, εντοπίστε το σημείο που σας εντυπωσιάζει κι απολαύστε τη μαγεία του Νέστου. Θα σας πρότεινα το σημείο κάτω από τη γέφυρα της Σταυρούπολης ή το χώρο εκδηλώσεων στο Δαφνώνα. Όμως και πάλι οι εναλλακτικές είναι πολλές: Κομνηνά, Σταυρούπολη, Δαφνώνας, Νεοχώρι μέσα από παράδρομους οδηγούν στο ποτάμι..’’

Περνάμε Σταυρούπολη, Δαφνώνα, Νεοχώρι. Από τη διασταύρωση Σταυροχωρίου- Πασχαλιάς – που τέτοιες μέρες η ευωδιά των ανθισμένων πασχαλιών στις αυλές των σπιτιών μεθά τις αισθήσεις- μας οδηγεί στη Δρυμιά :  ‘’ χάνει όποιος μέχρι τώρα δεν την επισκέφθηκε. Αν αυτό το γραφικό χωριό βρισκόταν σ’ άλλη περιοχή της χώρας θα είχε μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά βρίσκεται σε μια ακριτική περιοχή που δεν έχει και ορδές τουριστών… Περπατήστε το χωριό, φωτογραφίστε τις περίτεχνες εξώπορτες, τα χαγιάτια και καταλήξτε , οπωσδήποτε, στο Μοναστήρι του Αϊ –Γιώργη. Οι ντόπιοι το αποκαλούν « η Μεγαλόχαρη του Νέστου». Κυριολεκτικά ‘στεφανώνει’ το χωριό. . Βρίσκεται ακριβώς από πάνω του και πάνω από το μοναστήρι οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται πολλά Ξανθιωτάκια’’ θα πει ο ξεναγός μας.

Αεικίνητος κι ακούραστος στο να παρουσιάζει τις ομορφιές και τις αθέατες γωνιές της Ξάνθης, μας παρασέρνει σε μια βουνίσια βόλτα. Από τον ασφάλτινο παράδρομο  μπροστά από το μοναστήρι απολαμβάνουμε τη διαδρομή 8-9 χλμ που περνά από ερημωμένα χωριά. Φτάνουμε μέχρι το τελευταίο χωριό, το Χαλέπι. Χωμένο μέσα στην πλαγιά του βουνού, ατενίζει το Παρανέστι.

Κι όμως δεν ήταν ο τελευταίος σταθμός αυτής της ιδιαίτερης Πασχαλινής απόδρασης :’ Πάμε και στα Κομνηνά. Ένα χωριό που τα τελευταία χρόνια ανθίζει. Παρουσιάζει μια ήπια ανάπτυξη που οφείλεται στους δραστήριους ανθρώπους του. Πασχίζουν να το αναδείξουν το χωριό τους αλλά και τα τοπικά τους προϊόντα’’ μας λέει και αρχίζει η περιπλάνηση στην Καστροπολιτεία του ΝΕΜΕΣΙΣ, στο αγρόκτημα με τα αγριογούρουνα και τα ζαρκάδια, στις οικογενειακές μονάδες του χωριού με το θεσπέσιο μέλι – πάρτε μέλι και υποπροϊόντα του οπωσδήποτε, μας προτρέπει- και τέλος στο μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με την ευγενέστατη μοναχή να μας υποδέχεται με αγάπη.

Ακόμη και η επιστροφή μας γεμάτη εκπλήξεις ήταν. Περάσαμε από Λιβερά, Κρωμνικό και καταλήξαμε στους Τοξότες :’ Ζήστε το και θα αποζημιωθείτε…’ επιμένει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά