KKE Ξάνθης: Να μην περάσει η αποπροσανατολιστική προσέγγιση του «πολέμου των θρησκειών», που κρύβει την αλήθεια και διαιρεί τους εργαζόμενους

Σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και οι θέσεις του ΚΚΕ» μίλησε την Πέμπτη 23 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφερόμενος στις αιτίες του εγκλήματος, που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρους του λαούς της Παλαιστίνης, αναφέρθηκε στην αποπροσανατολιστική θεωρία του «πολέμου των θρησκειών» ή αλλιώς του «πολέμου των πολιτισμών», που κάποιοι “ανακυκλώνουν” και «σύμφωνα με την οποία όλα τα παραπάνω οφείλονται στη διαπάλη του εβραϊκού ή ακόμη και του εβραίο-χριστιανικού πολιτισμού με τον μουσουλμανικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κουταμάρα, μιας και αυτή η προσέγγιση σβήνει τις πραγματικές ταξικές αντιθέσεις, την πάλη των τάξεων, που είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της Ιστορίας.

Οι διάφορες «συμφωνίες του Αβραάμ», που υπέγραψαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά αραβικές, μουσουλμανικές χώρες με το Ισραήλ, για να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών (αράβων και εβραίων) από μόνη της υπογραμμίζει τη σκόπιμη αφέλεια τέτοιων προσεγγίσεων.

Κι εδώ στη Θράκη δεν σας είναι άγνωστη η διαίρεση ανάλογα με τη θρησκεία, που αξιοποιείται από τις αστικές δυνάμεις για να διαχωρίσει τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους επαγγελματίες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που αντιμετωπίζουν τα ίδια βασικά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ενεργειακή εξαθλίωση, η κατάσταση της Υγείας και της Παιδείας, οι χαμηλοί μισθοί και τόσα άλλα οξυμένα προβλήματα, που προκαλεί αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εδώ φαίνεται πιο καθαρά, η αντιδραστική ουσία της θεωρίας περί «σύγκρουσης των  θρησκειών και των πολιτισμών» στην οποία επενδύουν οι αστικές τάξεις και πολιτικοί τους εκπρόσωποι.

Πρόκειται, για ύπουλη, διασπαστική θεωρία που στοχεύει στη διαίρεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με κριτήριο τις θρησκευτικές επιλογές και τις πολιτιστικές παραδόσεις για να μπούνε εμπόδια στην ενότητα των εκμεταλλευόμενων και στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης ενάντια στον κοινό αντίπαλο, στο κεφάλαιο και την εξουσία του, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την νέα σοσιαλιστική κοινωνία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΚΚΕ, οι οργανώσεις τους στην Ξάνθη και σε όλη τη Θράκη δουλεύουν αποφασιστικά για να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης, να βρεθούν μαζί στον αγώνα για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα οι εργάτες, οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την θρησκευτική τους επιλογή, να μην περάσουν τα επικίνδυνα εθνικιστικά παιχνίδια που παίζουν πολυπλόκαμοι μηχανισμοί με ευθύνη των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας».  

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιστορικές και πολιτικές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως και στην προσπάθεια συκοφάντησης της πάλης ενός λαού που βιώνει την κατοχή, ώστε να δικαιολογηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο «σταυροδρόμι» της Μέσης Ανατολής, όπου μπλέκονται οι σχεδιασμοί πολλών δυνάμεων, καθώς και στο επιτακτικό καθήκον να δυναμώσει η πάλη σε όλον τον κόσμο, για να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης. Σημείωσε πως «σχεδιασμούς εκπονούν όλες οι αστικές τάξεις και αυτές, που για δικούς τους λόγους, εκφράζονται θετικά για την πάλη του λαού της Παλαιστίνης. Κι είναι εδώ χαρακτηριστική η στάση της τουρκικής ηγεσίας, που τώρα προσπαθεί να εμφανιστεί ως “προστάτης” των Παλαιστινίων. Κι αυτό, όταν πριν, μόλις λίγο διάστημα επεδίωκε την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, χωρίς την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, αλλά για να περάσει το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Μάλιστα σχεδιάζονταν και ταξίδι του Ερντογάν στο Ισραήλ».

Ενώ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, πρόσθεσε:

«Εμείς παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ανησυχία την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων για τη στρατηγική τους αναβάθμιση και την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Δεν εφησυχάζουμε από την προσωρινή ύφεση των εντάσεων που έχουμε ζήσει την προηγούμενη περίοδο.

Παίρνουμε υπόψη πως ιδιαίτερα μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλη αυτού του χρόνου, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο ελληνοτουρκικό «παζάρι», με την εμπλοκή και την εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να ενταχθεί βαθύτερα η Ελλάδα και η Τουρκία στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, να ενισχυθεί η ΝοτιοΑνατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να αδυνατίσει η ρωσική επιρροή στην περιοχή στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό το «παζάρι» αφορά το λεγόμενο «Οδικό Χάρτη» που είναι στο τραπέζι αυτή την περίοδο, με τον αποκαλούμενο «Πολιτικό Διάλογο», τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» και διάφορες εμπορικές, οικονομικές και άλλες συμφωνίες που θα εξεταστούν στην  συνεδρίαση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, με στόχο να διαμορφωθεί το έδαφος για κοινή προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και την εξέταση (εκεί) των ελληνοτουρκικών διαφορών, την οριοθέτηση, όπως υποστηρίζει  η ελληνική κυβέρνηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την συνεκμετάλλευση στον Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών μονοπωλίων και των σχεδίων τους, σε βάρος των λαών. 

Καλούμε το λαό να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές της συμμαχίες, την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα  ακροδεξιά  κόμματα που συμπλέουν με την ΝΔ και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική αστική τάξη έχει θέσει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την  αμφισβήτηση της ίδιας της Συνθήκης της Λοζάνης που έχει καθορίσει τα σύνορα και το χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη ως Μουσουλμανικής. 

Υποστηρίζουμε τη θέση για καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, αντιτασσόμαστε σε κάθε υποχώρηση στην κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά δικαιώματα, στον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, δεν εξουσιοδοτούμε κανένα διεθνές δικαστήριο να αποφανθεί για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.  

Η πείρα διδάσκει πως τα λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» έχουν δοκιμαστεί και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά προσωρινές υφέσεις έδωσαν τη θέση τους σε εντάσεις και σοβαρές κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολύ περισσότερο που ορισμένα μέτρα τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας σήμερα ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για υποχωρήσεις σε σημαντικά θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας. 

Σημειώνουμε επίσης πως από το 2010 που συγκροτήθηκε το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας», οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφηκαν για να αυξηθούν τα κέρδη των αστικών τάξεων των δύο κρατών δεν απέφεραν κανένα όφελος για τους δύο λαούς, δεν αναχαίτισαν τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών κι αυτό εκτιμούμε πως θα συνεχιστεί και στην 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκέμβρη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν που θα χρησιμοποιηθεί κι αυτό ως μέσο για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων σε βάρος των δύο λαών.

Αλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως η συνεργασία και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι όπως ο «μαγνήτης» που έχει δύο «πόλους», που πάντα «κολλάει», είτε έτσι, είτε αλλιώς, στα συμφέροντα εκείνων που κρατάνε στα αντιλαϊκά χέρια τους την οικονομία και την εξουσία στις δύο χώρες.

Το ΚΚΕ αναπτύσσει την πάλη του σε συντονισμό με το ΚΚ Τουρκίας, με τα άλλα ΚΚ, που πρόσφατα συγκροτήσαμε στην Αθήνα την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους, στην εκμετάλλευση και στην αδικία. Για να “φουσκώσει” το “ποτάμι” της μεγάλης κοινωνικής ανατροπής, της πάλης για μια άλλη δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, για τον οποίο παλεύει το Κόμμα μας, που την περασμένη βδομάδα συμπλήρωσε 105 χρόνια δράσης, αγώνων και θυσιών για τα συμφέροντα του λαού μας. Είμαστε στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται κι όχι τυχαία η 1η ανακοίνωση της ΕΚΔ ήταν για την Παλαιστίνη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά