Τα παιδιά των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Ξάνθης, έκαναν τη δική τους Μερέντα και το δικό τους Τυρί !

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Ξάνθης στη Δρυμιά που ολοκληρώνει για φέτος τις κατασκηνωτικές περιόδους την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

Εχθές Σάββατο είχαν όλοι την ευκαιρία να ενημερωθούν από την ομάδα του Πελίτι   για τη  συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως και για την  ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, δύο βασικούς στόχους που έχει η ομάδα στο σκεπτικό της και εμείς την ευτυχή συγκυρία να ζήσουμε από κοντά την δράση αυτή, καθώς από την Παρασκευή ακόμη, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ανηφορίζαμε προς την ευρύτερη ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης που εκπροσώπησε το Πελίτι στην κατασκήνωση, έδωσε μια απλή συνταγή για τη δημιουργία μιας σπιτικής και υγιεινής μερέντας: 1μέρος μέλι, 2 μέρη μαύρο ταχίνι και χαρουπάλευρο, την ποσότητα του οποίου ορίζουμε ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε να είναι η μερέντα μας.Προσθέτουμε αλεσμένα φουντούκια και το παρασκεύασμά μας έτοιμο για να το απολαύσουμε. Η αλήθεια είναι οτι όλα τα παιδιά της κατασκήνωσης γεύτηκαν το παρασκεύασμα, τη δική τους μερέντα και έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης έδειξε στα παιδιά της κατασκήνωσης την παρασκευή τυριού.

Χρειαζόμαστε γάλα, λεμόνι και χοντρό αλάτι. Βράζουμε το γάλα, για κάθε λίτρο γάλακτος υπολογίζουμε ένα λεμόνι το οποίο έχουμε στύψει και έχουμε πάρει τον χυμό του μας λέει ο Παναγιώτης. Την ώρα που αρχίζει να βράζει το γάλα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα και παρατηρούμε το γάλα να "κόβει", συνεχίζοντας το βράσιμο για ακόμη 2 περίπου λεπτά.

Στραγγίζουμε την κατσαρόλα με τουλπάνι και το περιεχόμενο το τοποθετούμε μαζί με το τουλπάνι σε ένα τρυπητό μπόλ. Με τη βοήθεια κάποιου "βάρους" που τοποθετούμε πάνω από το τυρί μας αυτό στραγγίζει καλά μέχρι την επόμενη ημέρα. Αμέσως μετά βγάζοντας το τυρί μας από το τουλπάνι, το αλείφουμε με αρκετό χοντρό αλάτι, με στόχο να τραβήξει την όποια υγρασία έμεινε στο τυρί μας και το αφήνουμε έτσι για 2-3 ημέρες. Το τυρί μας αφού το σκουπίσουμε από το αλλάτι που έχει μείνει στα τοιχώματά του είναι έτοιμο για κατανάλωση. Έτσι έχουμε ένα πολύ ωραίο κίτρινο τυρί, το οποίο μπορούμε να βάλουμε μέσα σε λάδι για να το διατηρησουμε και εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και για να το ωριμάσουμε, απολαμβάνοντας τη μεστή του γεύση.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε οτι οι υπεύθυνοι του Πελίτι ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικοί στις παραδοσιακές συνταγές που έδωσαν στην κατασκήνωση, αναλύοντας πολλές λεπτομέρειες και "μυστικά" των απλών όπως τις χαρακτήρισαν συνταγών.

Οι κυρίες, εθελόντριες της κουζίνας της κατασκήνωσης, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την ενημέρωση,  κράτησαν πολλές σημειώσεις και έκαναν δεκάδες διευκρινιστικές ερωτήσεις στον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, που κατέθεσε τη γνώση και την  εμπειρία του στα θέματα αυτά.

 

Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995. Σήμερα η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου και έχει 11 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και αγκαλιάζει πολλούς και μάλιστα διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

 

PELITI_LOGO_Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. 

Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο.

Προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μετά από την Αγγελική Καϊσέρογλού.

Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.

Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.

 

Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:

η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,

η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,

η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

Εκπαιδευτικά
Θρησκευτικά
Πολιτιστικά