Το χρονικό της Επανάστασης του 1821 στην πρωτότυπη έκθεση του Ευστράτιου Μυλωνά-Το Σάββατο τα εγκαίνια

Μια εντυπωσιακή, ίσως μοναδική ως προς την πληθώρα των ειδών τέχνης που παρουσιάζονται και φυσικά τη θεματολογία, έκθεση θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το κοινό της Ξάνθης στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στον προθάλαμο του δημοτικού αμφιθεάτρου.

Πρόκειται για την έκθεση του κ. Ευστράτιου Μυλωνά, ο οποίος υπηρετεί στην 139η Αυτοκινούμενη Μοίρα του Δ’Σ.Σ που εδρεύει στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Ο αυτοδίδακτος δημιουργός φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου και μίλησε για την πολυεπίπεδη, ως προς τα είδη που περιλαμβάνει, έκθεση, αλλά και για το έργο του συνολικά το οποίο έχει διακριθεί και τιμηθεί ακόμη και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 19:00, και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του μήνα, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει μέσα από τα έργα του δημιουργού όλη την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης. Πίνακες, έργα πυρογραφίας, τα λάβαρα του αγώνα, γωνιές στις οποίες θα παρουσιάζονται αναπαραστάσεις με ομοιώματα του κρυφού σχολειού και της ανατίναξης στο Κούγκι με τη θυσία του μοναχού Σαμουήλ , διηγούνται  το χρονικό της Επανάστασης και θυμίζουν πως κερδίζεται η Ελευθερία…Ακόμη και τα όπλα και τα σπαθιά της εποχής είναι πιστά ομοιώματα, που φιλοτέχνησε με απίστευτη δεξιότητα πάνω σε ξύλο! Όλες αυτές τις ημέρες στήνει ουσιαστικά μια προσομοίωση του χρονικού της Επανάστασης!

Ακούστε τον κ. Ευστράτιο Μυλωνά.

Την ημέρα των εγκαινίων ο κ. Μυλωνάς θα παρουσιάσει , εκτός από τα έργα του, ένα βίντεο το οποίο δημιούργησε ο ίδιος και με έναν πρωτότυπο τρόπο θ’ ανοίξει σελίδες της ιστορίας του ελληνισμού από την άλωση της Πόλης το 1453 μέχρι και τα επεισόδια στον Έβρο το 2020!

Ήδη ο καλλιτέχνης έχει αποστείλει στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης επιστολές προκειμένου τα σχολεία να επισκεφθούν την έκθεση και να ξεναγηθούν από τον δημιουργό. Εάν υπάρξει ανταπόκριση είναι διατεθειμένος να παρατείνει τη διάρκεια της έκθεσης.

Εκθέσεις του έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις και νησιά της χώρας – ανάμεσα τους σε Κάσο, Ρόδο, Σύμη, Χάλκη κ.α- ενώ αποκατέστησε στο Καστελόριζο, τη σημαία που ήταν ζωγραφισμένη πάνω σε βράχο σε πλαγιά βουνού του νησιού, η οποία βεβηλώθηκε με κόκκινες μπογιές, περιστατικό το οποίο είχε προκαλέσει αναστάτωση το Σεπτέμβριο του 2020. Τότε , θυμίζουμε, οι έρευνες των αρχών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίθεση έγινε με μπαλόνια γεμάτα με κόκκινη μπογιά που έπεσαν από drone που είχε πετάξει πάνω από το σημείο. Σύμφωνα και με δημοσιεύματα της εποχής, όλα έδειχναν την τουρκική πλευρά, καθώς στο νησί δεν υπήρξε αγορά μπαλονιών ή κόκκινης μπογιάς εκείνο το διάστημα, ενώ από το drone που πετούσε πάνω από το σημείο την ημέρα της επίθεσης ακουγόταν ο τουρκικός εθνικός ύμνος. Στο Καστελόριζο, εκτός από την αποκατάσταση της σημαίας , σε μια τρύπα σε βράχο που προκλήθηκε από βομβαρδισμό,  ο κ. Μυλωνάς ζωγράφισε την Παναγία του Καστελόριζου.

Για τον Ευστράτιο Μυλωνά όλα ξεκίνησαν το 1998, όταν ο τότε διοικητής του, του πρότεινε να πάρει μέρος σε διαγωνισμό επειδή γνώριζε ότι ήταν επιδέξιος σε μακέτες και σχέδιο. Ο ίδιος δεν ήταν αρχικά το ίδιο πρόθυμος με το διοικητή του. Τελικά ενέδωσε και τον κέρδισε η τέχνη. Σήμερα το έργο με το οποίο συμμετείχε τότε στο διαγωνισμό και έλαβε το δεύτερο βραβείο κοσμεί το Πολεμικό Μουσείο!

Δύο ακόμη είδη τέχνης κεντρίζουν σήμερα το ενδιαφέρον του: η υαλογραφία και οι δημιουργίες με πεπαλαιωμένο χαρτί το οποίο φτιάχνει μόνος του με ειδική τεχνική. Έργα του με πεπαλαιωμένο χαρτί θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στην έκθεση που παρουσιάζει στην Ξάνθη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά