Θεματική εκδήλωση από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πραγματοποιήθηκε στα Άβδηρα της Ξάνθης

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στα  Άβδηρα της Ξάνθης, διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ξάνθης, Θεματική εκδήλωση, για αγροτικά θέματα και τη Νέα ΚΑΠ, με κεντρικούς ομιλητές τον Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνα Απόστολο και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές κ.κ. Βραδακαστάνη Ιωάννη και  Λαμπράκη Γρηγόριο. Στην Εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον κ. Πάνα, το μεγαλύτερο μέρος των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για θέματα που αφορούν το πρωτογενή τομέα.

     Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην   αδράνεια της Κυβέρνησης για τους εργάτες γης, την κλιματική αλλαγή και την απουσία σημαντικών παρεμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα για την άμεση τροποποίηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου δίκαιου, αντικειμενικού, άμεσου και προσαρμοσμένου στις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών, με παράλληλη προστασία από το φαινόμενο του «χαλαζίου» στο σύνολο της επικράτειας.

       Στη τοποθέτηση του ο κ. Πάνας επισήμανε την αποτελεσματικότητα των  παρεμβάσεων για τους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιλεκτικές καταβολές  αποζημιώσεων de-minimis σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες. Επίσης τονίστηκαν οι επανειλημμένες παρεμβάσεις για τη θέσπιση και καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου και την απαλλαγή από πρόσθετους φόρους σε όσους παράγουν, για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος σε όλους οριζόντια και όχι με όρους και προϋποθέσεις, για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό παραγώγων από την επιχορήγηση λιπασμάτων με τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών, για την αύξηση του κόστους παραγωγής, για την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά ήδη διατροφής του πρωτογενή τομέα, αλλά και τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία μπαίνουν στην χώρα μας ανεξέλεγκτα, προς όφελος των λίγων με ζημιά όμως για τους πολλούς που παράγουν.

      Όσον αφορά την Νέα ΚΑΠ, τονίστηκε η φαινομενική διαμάχη το Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύστερα από το επιτελικό χάος με τις ενισχύσεις, αλλά και η αλλαγή διοικήσεων στον οργανισμό, δεν ήταν θέματα  που αναζητούν επίλυση από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενώ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες, με καταλογισμό προστίμου στη χώρα μας ύψους 283 εκατ. Ευρώ, κατέστησε τη χώρα μας, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας Οργανισμός που πληρώνει αγροτικές ενισχύσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά για τις μέχρι τώρα πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και τονίστηκε  πως το Υπουργείο θα έπρεπε, με την υποβολή δήλωσης καλλιέργειας το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Χώρας μας, να γίνεται ενημέρωση για το ύψος της κοινοτικής ενίσχυσής και το χρόνο καταβολής.

       Κλείνοντας αναφέρθηκε πως η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι πολιτική εξόντωσης και αφανισμού της πραγματικής παραγωγής, χωρίς καμία μέριμνα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, καμία πολιτική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πρωτογενή τομέα, καμία πρόθεση για την διατήρηση της  βιωσιμότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενώ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, έχει διαμορφώσει, τις προγραμματικές του θέσεις, τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τους υπόλοιπους παραγωγικούς φορείς της χώρας μας, με σκοπό την δημιουργία μιας χώρας που με διαβούλευση, διάλογο και κατανόηση θα διαμορφώνει το μέλλον από την βάση, από την κοινωνία και τους παραγωγικούς της φορείς, επιβραβεύοντας αυτούς που παράγουν πραγματικά και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Εκλογές 2012
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά