Συνάντηση Σαμαρά - Rasmussen με τη ματιά στραμένη στη συνάντηση Κορυφής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δηλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Anders Fogh Rasmussen. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν κοινές δηλώσεις:

Αντώνης Σαμαράς: Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά, τη σημερινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Rasmussen με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τη μελλοντική πορεία της Συμμαχίας, καθώς και τα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα ασφαλείας.  

Είμαστε σε ένα ρευστό, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Tο ΝΑΤΟ παραμένει ένας σταθερός πυλώνας του διεθνούς συστήματος ασφαλείας. Έχει επιδείξει ικανότητα προσαρμογής σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Έχει επιδείξει δυνατότητες να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. Να ανταποκρίνεται  στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, στην καταπολέμηση της πειρατείας, στη μη-διασπορά Όπλων Μαζικής Καταστροφής, αλλά και στο πολύ σημαντικό, που λέγεται κυβερνοάμυνα. Ακατάλυτος παραμένει, φυσικά, πάντοτε, ο δεσμός της συλλογικής άμυνας μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την πρωταρχική ευθύνη και αρμοδιότητα για την τήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας, και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας, παραμένει για εμάς διαχρονικός άξονας της εξωτερικής μας πολιτικής. Και επομένως, ως συμπληρωματικός ρόλος, η συνεισφορά του ΝΑΤΟ, για την επίτευξη της διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας είναι πολύ σημαντικός.

Η Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εδώ και 61 χρόνια, θα συνεχίσει, παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις που υφίσταται, την ενεργό συμμετοχή της στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, και να ανταποκρίνεται στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, σε συνάρτηση με το ειδικό γεωστρατηγικό βάρος που έχουμε στην περιοχή, σε συνδυασμό πάντοτε με την υπεράσπιση και προώθηση των εθνικών της συμφερόντων.

Θα ήθελα, κ. Γενικέ Γραμματέα, να σας ευχαριστήσω που βρεθήκαμε σήμερα μαζί, να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.

Anders Fogh Rasmussen: κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ μεγάλη χαρά μου που επιστρέφω στην Αθήνα για να συναντηθώ μαζί σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εποικοδομητική και πολύ παραγωγική συνάντησή μας. Η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Η Ακρόπολη, το κέντρο της πόλης σας  είναι το λίκνο της Δημοκρατίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του ΝΑΤΟ ως αξία. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στη συμμαχία. Είστε ζωτικό, σημαντικό μέλος της συμμαχίας για πάνω από 60 χρόνια και συνεισφέρετε στην ασφάλεια και στην προώθηση των κοινών μας αξιών. Γνωρίζω πόσο έχει υποφέρει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση. Και για αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμα περισσότερο για την διαρκή σας αφοσίωση στο έργο του ΝΑΤΟ. Τα ελληνικά στρατεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο. Η Ελλάδα στηρίζει την αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν και επίσης παίζει ενεργό ρόλο στις πολιτικές μας διαβουλεύσεις.

Του χρόνου θα οργανωθεί μια συνάντηση Κορυφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να διαμορφωθεί η συμμαχία του μέλλοντος. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα και εσείς κ. Πρωθυπουργέ, θα παίξετε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συνάντηση αυτής Κορυφής. Η συνάντηση Κορυφής θα αποτελέσει ευκαιρία να αναγνωριστούν η προσφορά και οι θυσίες των ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν από τα 50 κράτη της  ISAF, να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει γίνει από τις δυνάμεις για την εξασφάλιση των χωρών τους και να προετοιμάσουμε το επόμενο διαφορετικό κεφάλαιο στη δέσμευσή μας στο Αφγανιστάν. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στην εμπειρία των 20 ετών από επιχειρήσεις, να αντιμετωπίζουμε τη συμμαχία με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ασφαλείας. Είναι ένας πολύ ισχυρός δεσμός στον οποίο στηρίζεται το ΝΑΤΟ. Και έχουμε την εταιρική μας σχέση η οποία είναι βασική για το μέλλον μας, όπου οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα σύνορα και είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Η Ελλάδα θα είναι σημαντική για το μελλοντικό ΝΑΤΟ. Θα απαιτήσει αυτό, ισχυρή και μεγάλη αφοσίωση από τους συμμάχους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η φωνή της Ελλάδας θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της συζήτησης. Προσβλέπω λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ  στη στενή μας συνεργασία ενόψει της συνεργασίας της Συνάντησης Κορυφής.

Πολιτικά