Β.Αποστόλου: Ανεπαρκή τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων/Κτηνοτρόφοι: αν δεν μας ακούσει ο Τσαυτάρης θα ζητήσουμε την παραίτηση του

Επιδημιολογικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η νόσος της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα καθώς αντί να εκριζώνονται εμφανίζονται νέες εστίες, εκτίμησε ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ, Βασίλης Αποστόλου, ο οποίος χθες συνοδευόμενος από τους βουλευτές του κόμματος σε Ξάνθη, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Ροδόπη, Αϊχάν Καραγιουσούφ, είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής.

Ο κ. Αποστόλου μετέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η οποία σημείωσε είναι κοστολογημένη και κυρίως επαρκής για τη διαχείριση του θέματος. Περιλαμβάνει από μέτρα ελεγκτικού χαρακτήρα με κυρίαρχο της σύσταση διακρατικής ειδικής επιτροπής μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας ώστε να υπάρχει διαρκώς έλεγχος και δυνατότητα άμεσης λήψης μέτρων σε παρόμοια ενδεχόμενα , την καταβολή αποζημιώσεων που θα επιτρέπουν την ανασύσταση των κοπαδιών και επαρκή επιδότηση σιτηρεσίων για όσους κτηνοτρόφους είναι υποχρεωμένοι να κρατούν σταβλισμένα τα κοπάδια τους.

Για την αγροτική παραγωγή ανέφερε ότι επιβάλλεται η μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να ωφεληθούν χώρα, παραγωγοί αλλά και καταναλωτές.

Οι κτηνοτρόφοι

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Λουκμακιάς τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης ότι αν και στην συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, των κτηνοτρόφων με τον υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των κλάδου για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και για την επιβίωση των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις επιπτώσεις, θα ζητηθεί η παραίτηση του υπουργού.

Ακούστε απόσπασμα από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Πολιτικά