ΦΕΞ: 4ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

4ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Κυριακή 15 έως & Κυριακή 22 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  σε συνεργασία με την Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Ξάνθης και το Goethe Institut, οργανώνουν στην Ξάνθη το 4ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει τους Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις. Οι ταινίες είναι με ελληνικούς υπότιτλους.

Σχετικά με το πρόγραμμα & τις ταινίες

Καθημερινά και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Κυριακή 15      Whisky mit Wodka - Regie: Andreas Dresen, 104 Min., 2007-08

Σχετικά με την ταινία

Ένας ξακουστός ηθοποιός, ο Ότο, είναι η επιτομή του προβληματικού άντρα, αλλά είναι πολύ αγαπητός στις γυναίκες. Ακόμα και μεθυσμένος, καταλαβαίνει περισσότερα για το πώς πρέπει να γυριστεί μια ταινία από τον ερασιτέχνη που έχει αναλάβει να τον σκηνοθετήσει. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ξεκινούν όταν ένας νεαρός ηθοποιός έρχεται κι ο Ότο πρέπει να τον διδάξει.

Ο Andreas Dresen τιμήθηκε γι’ αυτήν την ταινία του με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary.

Δευτέρα 16       Zeitabschnitte des Werner Bab - Regie: Christian Ender, 64 min., 2005

Σχετικά με την ταινία Zeitabschnitte des Werner Bab

Στο ντοκιμαντέρ αυτό ο επιζήσας του ολοκαυτώματος Werner Bab περιγράφει εντυπωσιακά την ζωή του και την μοίρα των Εβραίων πολιτών από το 1933 στην Γερμανία, καθώς και την καθημερινή τους ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ιδιαίτερα στο κυρίως στρατόπεδο του Auschwitz   αλλά και στο Mauthausen και στο Ebensee  

Τετάρτη 18      Was bleibt -Regie: Hans-Christian Schmid, 35mm, 88 Min., 2012

Σχετικά με την ταινία Was bleibt

Επίσημη συμμετοχή της Γερμανίας στο Διαγωνιστικό Τμήμα της Μπερλινάλε.

Ένα Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού. Ο Günter και η Gitte, οι οποίοι ζουν σε ένα πολυτελές σπίτι στην εξοχή, χαίρονται με την επίσκεψη του γιου τους Marko και του εγγονού τους Zowie από το Βερολίνο. Ο Marko πιθανόν να βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας συγγραφικής καριέρας. Ο άλλος γιος τους, ο Jacob, έχει πρόσφατα ανοίξει ένα οδοντιατρείο στην περιοχή. Η ζωή μοιάζει να κυλά με τάξη και ασφάλεια – μέχρι που η Gitte, η οποία πάσχει πολλά χρόνια από κατάθλιψη, εξομολογείται στην οικογένεια ότι σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά της. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν. Το προσωπείο της δήθεν ιδανικής οικογένειας θρυμματίζεται...

Πέμπτη 19        Gerdas Schweigen -Regie: Britta Wauer, 89 Min, 2009

Σχετικά με την ταινία  Gerdas Schweigen

Τι έζησε η νεαρή Εβραία Γκέρντα το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου; Η σιωπή της γι’ αυτό που πέρασε θα ρίχνει βαριά σκιά σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή της. Εκείνη δεν τολμά να μιλήσει και κανείς δεν τολμά να ρωτήσει – εκτός από τον 7χρονο Knut Elstermann. To 1967 η απάντηση που παίρνει δεν είναι παρά έντρομη σιωπή.

Όμως, 40 χρόνια μετά, δημοσιογράφος πια, ο Knut Elstermann ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, όπου έχει εγκατασταθεί η Γκέρντα μετά την απελευθέρωσή της από το Άουσβιτς και ξεκινά μαζί της μια μακριά συζήτηση. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το βιβλίο του «Η σιωπή της Γκέρντα».  Η Britta Wauer, γεννημένη το 1974, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, ξεκινά το ντοκιμαντέρ της ακριβώς από εκεί που σταματά το βιβλίο.

Διάρκεια: 89′    / Σκηνοθέτης: Britta Wauer   / Χώρα παραγωγής: Γερμανία    / Έτος παραγωγής: 2008

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Knut Elstermann.

Παρασκευή 20  Unter den Brücken - Regie: Helmut Käutner, s/w, 92 Min., 1945

Σχετικά με την ταινία Unter den Brücken

Η ταινία έγινε τους τελευταίους μήνες του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου

Είναι η καλύτερη ιστορία αγάπης στο γερμανικό σινεμά χωρίς ίχνος προπαγάνδας

Δύο φίλοι που δουλεύουν σε πλοίο ερωτεύονται την ίδια κοπέλα, την Άννα. Οι συναντήσεις του ήταν σε μια γέφυρα στο Πότσνταμ, με το κορίτσι πάνω στη γέφυρα και τα αγόρια κάτω από αυτήν.

Σάββατο 21       Ghettokids - Regie: Christian Wagner,   88 Min., 2002

Σχετικά με την ταινία Ghettokids

Regie: Christian Wagner, Farbe, 88 Min., 2002

Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας αποτελούν δύο αδέλφια από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που ζουν σε μια από τις πιο φτωχές συνοικίες τού Μονάχου. Η οικογένεια του Μάκη (17) και του Χρήστου (13) είχε μετοικήσει στη Γερμανία για ν’ αρχίσει μια καινούργια και καλύτερη ζωή. Σύντομα τα δύο παιδιά όμως αντιλαμβάνονται πως τα όνειρά τους δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Ζώντας σε ένα μικρό και φτωχικό διαμέρισμα μαζί με τη μητέρα τους, αρχίζουν να κλέβουν, να εμπορεύονται ναρκωτικά ακόμα και να εκδίδονται στον κεντρικό σταθμό της πόλης. Τα μοναδικά φωτεινά σημεία στην άθλια καθημερινότητα τους, αποτελούν ο κοινωνικός λειτουργός Ξάβερ και η καινούργια τους καθηγήτρια Χάννα. Όμως ούτε αυτοί οι δύο μπορούν να αποτρέψουν την τραγωδία που έρχεται.

Κυριακή 22 Auf der anderen Seite - Regie: Fatih Akin 116 min., 2007

Σχετικά με την ταινία  Auf der anderen Seite - The Edge of Heaven, Fatih Akin

Οι ζωές έξι ανθρώπων, τεσσάρων Τούρκων και δύο Γερμανών, διασταυρώνονται στη νέα ταινία τού τουρκογερμανού σκηνοθέτη Fatih Akin "Η άκρη του ουρανού". Οι ήρωές του ακροβατούν ανάμεσα στον έρωτα και τον θάνατο, το Αμβούργο και την Πόλη. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές γενιές. Ένα δράμα δύο πολιτισμών που τείνουν να συναντηθούν κάποιες φορές, δίνοντας ένα έμμεσο μήνυμα ότι η Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο για την Τουρκία. Καθώς ο Ακίν καταγράφει δεξιοτεχνικά τη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο διαφορετικές κουλτούρες, και εστιάζει, με τόλμη, στην τουρκική πολιτική κατάσταση - πολιτική καταπίεση, παράνομες συλλήψεις και βασανιστήρια.

Ο βιβλιοπώλης Nejat ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του έχει μια κόρη, την Ayten, η οποία σπουδάζει στην Κωνσταντινούπολη και προσπαθεί να τη βρει. H Ayten, ακτιβίστρια και μέλος αντιστασιακής οργάνωσης στο πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας, διώκεται από τις αρχές και φεύγει από τη Γερμανία, τόπος που θεωρεί ότι ζει η μητέρα της. Εκεί, μετά από περιπέτειες, γνωρίζει την Lotte, την οποίακαι ερωτεύεται. H μητέρα της Lotte, η Susanne, διαφωνεί με τις επιλογές της κόρης της. H Αyten, δεν καταφέρνει να πάρει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία και μεταφέρεται στην Τουρκία όπου φυλακίζεται. H Lotte την ακολουθεί. Οι καταστάσεις που ακολουθούν είναι οδυνηρές και καθοριστικές για τις σχέσεις των ηρώων.

“Η Άκρη του Ουρανού” αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας “Έρωτας, Θάνατος και Διάβολος”, Το πρώτο μέρος ήταν το “Μαζί Ποτέ”.  Η Hanna Schygulla δίνει μία από τις καλύτερές της ερμηνείες.

 

Πολιτιστικά
Τοπικά