Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
«Μετατρέπουμε τους οικονομικούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες»
«Σταθερός προσανατολισμός της διοίκησής μας είναι η έμπρακτη στήριξη των συμπολιτών μας, με ξεκάθαρο όραμα και δέσμευση να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με συνέπεια ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο εστιάζει σε στρατηγικούς πυλώνες της Περιφέρειας και λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Με τον τρόπο αυτόν σχεδιάζουμε και υλοποιούμε και στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης».
Ο Περιφερειάρχης κος Χριστόδουλος Τοψίδης, παραβρέθηκε, σήμερα, στην εκδήλωση «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Ξάνθη», για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης, η υπουργός Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, γενικοί γραμματείς υπουργείων, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης κος Χριστόδουλος Τοψίδης παρουσίασε, απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα της διοίκησης της Περιφέρειας, που συνάδουν με την εθνική στρατηγική για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
«Με εντάξεις άνω των 41 εκ. ευρώ στο ΠεΠ ΑΜΘ 2021-2027, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:
Αντιμετωπίζουμε μείζονα προβλήματα, όπως το δημογραφικό. Με δράση πρόσληψης νέων ανέργων υψηλών προσόντων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, προϋπολογισμού 17.4 εκατ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια, εκ των οποίων τα 2.334.312 εκ. ευρώ θα δοθούν σε επιχειρήσεις της Π.Ε. Ξάνθης για την δημιουργία 36 νέων θέσεων εργασίας. Με δράση υποστήριξης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από ανέργους. Στην Ξάνθη 20 άνεργοι ενισχύονται με 890.251 ευρώ για την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης.
Επενδύουμε στην ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού συστήματος και στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τους μαθητές μας. Με έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, Εχίνου και Γλαύκης, προϋπολογισμού 1.563.429 και Σμίνθης και Κενταύρου, προϋπολογισμού 1.091.863.
Στηρίζουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με την διεύρυνση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Με 429.343 ευρώ ο Δήμος Ξάνθης θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), όπως και Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών με 344.250 ευρώ. Ενώ εξασφαλίζεται και η συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στους Δήμους Αβδήρων, Ξάνθης, Μύκης και Τοπείρου.
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, Δήμου Ξάνθης περιλαμβάνει χρηματοδότηση έργων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών και θα ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη. Ήδη εντάξαμε το πρώτο μεγάλο έργο 5.123.179 εκ. ευρώ, το Άλσος Ευμοίρου.
Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, με δράση ενίσχυσης υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, προϋπολογισμού, για την ΑΜΘ, 25 εκατ. ευρώ. Εντάχθηκαν 6 επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, με προϋπολογισμό 4,1 εκατ. ευρώ, που εξοικονομούν συνολικά 19.241 MWh/έτος. Μία από αυτές βρίσκεται στην Ξάνθη, η Γεωθερμική Ελλάδος, που αξιοποιώντας τη δύναμη της γεωθερμίας δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα. Ενισχύεται με 531.000 ευρώ.
Δίνουμε την δυνατότητα στους συνεταιρισμούς της Ξάνθης, τους δυναμικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, να αναπτυχθούν, με την «Δράση στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. (Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας)», 2 εκ. ευρώ. Επίσης, στηρίζουμε την θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων Thinc.
Αναδεικνύουμε και προστατεύουμε τον πολιτιστικό, αρχαιολογικό μας πλούτο. Με αύξηση προϋπολογισμού σε 1.300.000 ευρώ για το έργο «Ανάδειξη Συμπληρωματικών αρχαιολογικών χώρων Αβδήρων», της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
Μεριμνούμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, με κατασκευή ή/και αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης στον Δήμο Τοπείρου, στον οικισμό Πιλήμματος Δήμου Ξάνθης, στη Δ.Κ. Αβάτου Ολβίου, στο Δήμο Μύκης κα. Όπως και με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά/δημόσια κτίρια, όπως, η ενεργειακή αναβάθμιση 2ου και 3ου ορόφου κτιρίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, 515.000 ευρώ και η ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση Κοινοτικού Καταστήματος Αβδήρων, 414.514 ευρώ. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι έμπρακτα παρούσα σε κάθε άμεση ανάγκη που προκύπτει, όπως στην περίπτωση του Δήμου Μύκης που χρηματοδότησε την προμήθεια βυτιοφόρου».
Σε έργα που αφορούν στη συντήρηση και βελτίωση υποδομών και στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, αναδασμούς και χρήσιμες υπηρεσίες για τους πολίτες της ΠΕ Ξάνθης, άνω των 10 εκ. ευρώ, αναφέρθηκε, στην συνέχεια της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης.
Συγκεκριμένα «στην κατασκευή κυκλικών κόμβων σε Άβδηρα και Μάγγανα, στη δρομολόγηση όλων των ενεργειών για την κατασκευή κόμβων σε Μυρωδάτο και Μάνδρα και στην εκπόνηση μελέτης κατασκευής κυκλικών κόμβων στην Ε.Ο. 2 – Περιοχή Ζυγού. Άνω των 3 εκ. ευρώ είναι τα χρήματα που διαθέτουμε για την τακτική συντήρηση του οδικού δικτύου της Ξάνθης. Παράλληλα, προχωρούμε στη σύνταξη μελέτης για την κατάρτιση μητρώου γεφυρών στο οδικό δίκτυο, για τον έλεγχο, καταγραφή βλαβών και ιεράρχηση των αναγκών αποκατάστασης.
Με έργο 8.181.992 εκ. ευρώ εξασφαλίζουμε την αντιπλημμυρική προστασία παρόχθιων εκτάσεων ποταμού Κοσύνθου Ν. Ξάνθης, τμήμα από Γέφυρα Πηγαδίων έως γέφυρα Πολυσίτου, εκπονούμε μελέτη για την οριοθέτηση και τον προσδιορισμό έργων διευθέτησης χειμάρρου Λασπία και μεριμνούμε για τον καθαρισμό ρεμάτων, για να αποτρέψουμε την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Στον πρωτογενή τομέα, κατόπιν δικών μας πιέσεων και συντόμευση διαδικασιών, εντός 2024 έλαβαν χώρα τα τελευταία ουσιαστικά βήματα, για τον Αναδασμό Ερασμίου, ενώ προχωράμε σε συμπληρωματικές εργασίες, 410.000 ευρώ, για τον Αναδασμό Πολύσιτου».
Ακόμη, ανέδειξε τις ενέργειες της διοίκησης για την ανακαίνιση του μειονοτικού γυμνασίου – λυκείου Ξάνθης και έκανε μία σύντομη αναφορά στο έργο οδοφωτισμού με LED για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Στην συνέχεια, ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης, αναφέρθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) «Ζώνης Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου» , η οποία στην Π.Ε. Ξάνθης, περιλαμβάνει τον Δήμο Μύκης (το σύνολο της εδαφικής του έκτασης), τον Δήμο Ξάνθης, τον Δήμο Τοπείρου. «Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Είναι η ευκαιρία μας να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο, να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και να διασφαλίσουμε ότι, μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη, οι επόμενες γενιές θα ζήσουν σε έναν τόπο που αξιοποιεί τις δυνατότητές του στο έπακρο», τόνισε.
Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κου Τοψίδη ολοκληρώθηκε με την αναφορά στον στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα Δημάριο – Ρουντόζεμ , μια κρίσιμη οδική αρτηρία που, όπως είπε, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό των διασυνοριακών περιοχών. «Στο κομμάτι αρμοδιότητάς μας και με στόχο την ασφαλή λειτουργία του τμήματος του οδικού δικτύου που συνδέει τον κάθετο άξονα με την πόλη της Ξάνθης, έχουμε ήδη προϋπολογίσει 6 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και τις απαραίτητες παρεμβάσεις ασφαλείας, όπως, κατασκευή και ενίσχυση στηθαίων ασφαλείας, τοποθέτηση κατάλληλης οδικής σήμανσης και φωτισμού, βελτίωση του οδοστρώματος και των τεχνικών έργων στήριξης».
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου