Κείμενο: Δημήτρης Τζελέπης
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει μια ακτινογραφία του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης και των ερωτημάτων, που γεννά ως προς τη βιωσιμότητά αυτού μοντέλου, που ακολουθεί η Αθήνα.
Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία έχει αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό ταχύτητας σε σχέση με τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, όμως το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει τεράστιο, υπογραμμίζει το ρεπορτάζ.
«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικά υψηλότερες επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της. Η αύξηση όμως των επενδύσεων υπολείπεται των προσδοκιών. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, οι επενδύσεις στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 3,2% σε σχέση με πέρυσι» αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων στοιχείων, που αποτυπώνουν τη συνολική εικόνα.
«Το χάσμα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μεγαλώνει. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην ΕΕ. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 κινήθηκε στο 14,8% του ΑΕΠ. Πέρυσι ήταν στο 15,34%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 21,2%.
Το γεγονός ότι, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ακόμη έντονα παρά την υποχώρηση οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη και την ιδιωτική κατανάλωση».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα οποία παραπέμπει το εν λόγω ρεπορτάζ, ο χαμηλός ρυθμός συνολικής ανάπτυξης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: «την πολυνομία, τις χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες, το υψηλό κόστος ενέργειας, τα ελλείμματα στις υποδομές, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τις δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης».
Επίσης, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα «σύμφωνα με αναλυτές της ελληνικής τράπεζας Eurobank, το επενδυτικό κενό από τα χρόνια της κρίσης εκτιμάται στα 87 δις ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί μόλις 13,2 δις ευρώ». Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αυτό ακριβώς το επενδυτικό κενό φέρνει στην επιφάνεια «χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, που επηρεάζουν κυρίως μικρές επιχειρήσεις», οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλών κεφαλαίων και ρευστότητας.
Ακόμη το ρεπορτάζ αναφέρει ότι, τα τελευταία χρόνια «η ελληνική αγορά ακινήτων προσελκύει ξένους επενδυτές (...) Όμως αυτή η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη» και είναι κυρίως αποτέλεσμα «του προγράμματος Golden Visa, που υπόσχεται βίζα Σένγκεν σε αγοραστές από χώρες εκτός της ΕΕ».
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει στην τελευταία της έκθεση ότι, το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο «φιλικό» χάρη στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα.
Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει, γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να εξαρτάται συνέχεια από τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών.
Πηγή: Deutsche Welle
Κείμενο: Δημήτρης Τζελέπης
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου