Ενισχύεται ο στόλος των οχημάτων καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης. Έρχεται το «Γόπα project». Ο Δήμος Ξάνθης, ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που έλαβε άδεια επέκτασης της δυναμικότητας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων

Σε ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών, όπως είναι η καθαριότητα της πόλης, η ανακύκλωση και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Χατζηαντωνίου, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Αδέσποτων Ζώων και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Δήμου Ξάνθης, σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Η καθαριότητα μίας πόλης είναι υπόθεση συλλογική, δεν είναι μόνο θέμα των υπηρεσιών, είναι και ζήτημα των δημοτών, σημείωσε ο κύριος Χατζηαντωνίου και προς την κατεύθυνση αυτή, ζήτησε τη βοήθεια και τη συνεργασία των δημοτών, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας, για μία Ξάνθη πιο καθαρή, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων στον χώρο ευθύνης του Δήμου, εντός της πόλης και στον οικισμό των Κιμμερίων, πραγματοποιείται με 14 δρομολόγια των απορριμματοφόρων σε καθημερινή βάση από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ στο κέντρο της πόλης, κάθε ημέρα γίνονται 3 δρομολόγια, πρωί, μεσημέρι και απόγευμα.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, ο στόλος των οχημάτων του Τμήματος Καθαριότητας, ενισχύεται με 3 νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων το ένα ειδικής κατασκευής για τους στενούς δρόμους της πόλης και τα άλλα δύο με ενσωματωμένο γερανό, προκειμένου να εξυπηρετούν τους υπόγειους κάδους, ένα δίκτυο υπόγειων κάδων, που θα επεκταθεί στην πόλη.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Ξάνθης μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», προμηθεύτηκε 3 νέα σάρωθρα, που ήδη έχουν ξεκινήσει τη χρήση τους στο πλαίσιο της ενίσχυσης του καθαρισμού της πόλης, ενώ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα πλυσίματος των κάδων, καθώς και η δράση του καθαρισμού  και πλυσίματος των κεντρικών και πολυσύχναστων δρόμων, με τον κύριο Χατζηαντωνίου να τονίζει ότι, η πρώτη  φάση  δράσης έχει ολοκληρωθεί και προγραμματίζεται η συνέχισή της στους υπόλοιπους δρόμους, σε κάθε γειτονιά.       

Όσον αφορά τα ογκώδη απορρίμματα ο Αντιδήμαρχος κάλεσε τους συμπολίτες μας να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στο τηλ. 25410-22786, ενώ για οποιαδήποτε παρατήρηση μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Xanthi app.

Επιπλέον, προχωρούν στην υλοποίηση δύο ακόμη δράσεων, η πρώτη αφορά την αφαίρεση όλων των υφιστάμενων «κακών» γκράφιτι από τα δημοτικά κτίρια και χώρους και η δεύτερη αφορά, σε δοκιμαστική πρώτη φάση, των καθαρισμό των πεζοδρομίων μπροστά από το Δημαρχείο, καθώς και της κεντρικής πλατείας, με στόχο η δράση να επεκταθεί με τον καθαρισμό όλων των πεζοδρομίων της πόλης.

  Έρχεται το «Γόπα project» στο Δήμο Ξάνθης

H καθαριότητα σε κάθε γωνιά της πόλης, όπως και η ανακύκλωση αποτελούν βασικούς πυλώνες της προσπάθειας του Δήμου Ξάνθης για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης, ο Δήμος Ξάνθης προχωρά στην υλοποίηση ενός πολύ πετυχημένου και πρωτότυπου προγράμματος, το «Γόπα project».

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, το «Γόπα project» είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων, όπου σε κεντρικά σημεία της πόλης σε εξωτερικούς χώρους, θα τοποθετηθούν μεγάλα αστικά σταχτοδοχεία-κάλπες και το  κάθε σταχτοδοχείο θα εμφανίζει μια ερώτηση και δύο απαντήσεις. Οι καπνιστές ψηφίζουν με την «γόπα» του τσιγάρου τους επιλέγοντας μία από τις δύο απαντήσεις.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανακύκλωση των συλλεγόμενων αποτσίγαρων, τα οποία στη συνέχεια θα εξάγονται προς ανακύκλωση σε εταιρεία του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι, το «Γόπα project» είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του από το Δήμο Αθηναίων και ήδη έχουν ξεκινήσει την υλοποίησή του και άλλοι Δήμοι της χώρας.

Ο Δήμος Ξάνθης, ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που έλαβε άδεια επέκτασης της δυναμικότητας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων

Ο Δήμος Ξάνθης είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που έλαβε άδεια για την επέκταση της δυναμικότητας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, ενώ συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 70 Δήμων της χώρας, που έχουν πάρει μέχρι τώρα, την άδεια νομιμοποίησης του Καταφυγίου.

Όπως εξήγησε ο κύριος Χατζηαντωνίου, το Καταφύγιο θα επεκταθεί και οι χώροι φύλαξης των αδέσποτων ζώων θα γίνουν μεγαλύτεροι, ενώ στόχος είναι να γίνει επισκέψιμο.

Παράλληλα, ο Δήμος θα προχωρήσει και στην πρόσληψη προσωπικού, ενώ μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, κατατέθηκε πρόταση, ύψους 150.000 ευρώ και άμεσα ξεκινά η δημοπράτηση για την προμήθεια κτηνιατρικού εξοπλισμού, που θα ενισχύσει το κτηνιατρείο του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων.

Μέχρι στιγμής έχουν στειρωθεί περισσότερα από 550 αδέσποτα ζώα, ενώ όπως επισήμανε ο Αντιδήμαρχος, ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και της θανάτωσης μεγάλου αριθμού κοπαδιών στην Ξάνθη, με αποτέλεσμα πολλοί σκύλοι, μέχρι πρότινος φύλαξης κοπαδιών, να βρεθούν πλέον αδέσποτοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης