Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Ο Δήμος Ξάνθης είχε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενεί αυτές τις ημέρες την επίσημη αποστολή του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία να επιβεβαιωθεί το πνεύμα συνεργασίας και φιλίας που συνδέει τις δύο πόλεις.
Η αποστολή αποτελούνταν από τον Δήμαρχο Dr. Σταύρο Χατζηγιάννη, τη Δημοτική Σύμβουλο και Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού κα Κυριακή Γρούτα, καθώς και τη Λειτουργό της Πολιτιστικής Υπηρεσίας κα Άννα Σαββίδου-Μιχαηλίδου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκαν θεσμικές συναντήσεις στο Δημαρχείο και συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στις ανταλλαγές χορωδιών και χορευτικών συλλόγων, καθώς και στις συνέργειες μεταξύ των Μουσικών Σχολείων, περιλαμβανομένου του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας. Συζητήθηκε επίσης η παρουσία πολιτιστικών σχημάτων από την Κύπρο στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, ως ένα πρώτο βήμα ενδυνάμωσης των δεσμών των δύο πόλεων.
Οι δύο Δήμοι συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν νέες συνεργασίες στον τομέα του αθλητισμού, αλλά και να προωθήσουν συνέργειες ανάμεσα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Παράλληλα, το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε περιήγηση στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, επισκέψεις στο Σπίτι της Σκιάς και στη Δημοτική Πινακοθήκη, καθώς και παρακολούθηση της βραδιάς λαογραφίας στην κεντρική σκηνή των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία της αποστολής στο Στέκι των Κυπρίων, όπου τα μέλη της συμμετείχαν ενεργά στη μεγάλη γιορτή της πόλης μας.
Ο Δήμος Ξάνθης εκφράζει την ικανοποίησή του για την παρουσία της Κυπριακής αποστολής και την πεποίθηση ότι η ανανεωμένη αυτή συνεργασία θα αποφέρει ουσιαστικά και διαρκή οφέλη για τους πολίτες και των δύο πόλεων.
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου