Νέοι Τοποτηρητές Μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή, έως την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους Μουφτήδες

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προχώρησε στη δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων για την αποχώρηση των Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, καθώς και στις αποφάσεις διορισμού των νέων Τοποτηρητών Μουφτήδων στις δύο Μουφτείες της Θράκης.
 
Στη Μουφτεία Ξάνθης τοποθετήθηκε προσωρινά ως Τοποτηρητής Μουφτής ο Ιμάμ Σουχεΐπ του Ρεμζή, ενώ στη Μουφτεία Κομοτηνής ανέλαβε καθήκοντα Τοποτηρητή Μουφτή ο Σερίφ Δαμάδογλου Γιασιάρ του Αχμέτ.
 
 Οι νέοι Τοποτηρητές θα ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους Μουφτήδες, οι οποίοι θα επιλεγούν σύμφωνα με τα άρθρα 151-156 του νόμου 4964/2022 (Α’ 150).
 
Στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί το πρώτο και κρισιμότερο βήμα «για μια νέα εποχή στις Μουφτείες της Θράκης», με σημείο αναφοράς την καθιέρωση της προαιρετικότητας των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4511/2018.
 
Παράλληλα, το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 48 του νόμου 4459/2018 θεσπίστηκε όριο ηλικίας για τους Μουφτήδες, επιβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.
 
Τέλος, το Υπουργείο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους αποχωρούντες Μουφτήδες για το έργο και την προσφορά τους, καθώς και για τη συμβολή τους στη διατήρηση των άριστων σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά