Κωνσταντίνος Σιάκαρης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Προοδευτική Συνεργασία

Συνεχίζονται οι συνεντεύξεις των υποψηφίων και από σήμερα ακούσαμε και τον πρώτο υποψήφιο Δήμαρχο από τους περιφερειακούς Δήμους της Ξάνθης και μάλιστα από το Δήμο Αβδήρων, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο Τετάρτη αναμένουμε να ακούσουμε άλλους δύο υποψήφιους Δημάρχους, έναν από το Δήμο Αβδήρων και μία από το Δήμο Τοπείρου.

Εξάλλου καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής προβολής των κομμάτων σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρηθούν στο ακέραιο οι όροι και οι υποχρεώσεις από τα τοπικά ΜΜΕ, καθώς εκτός των άλλων η μη τήρηση απαξιώνει το θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου.


Αφορούν τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη Βουλή των Ελλήνων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι - Πράσινοι).

Ακούστε τον Κωνσταντίνο Σιάκαρη , υποψήφιο  Ευρωβουλευτή  με την "Προοδευτική Συνεργασία"

06.05.14 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΑΚΑΡΗΣ by Radio899 on Mixcloud

Η Δημόσια Τηλεόραση, οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας και ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, υποχρεούνται να διαθέτουν το 1/3 του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων και των συνασπισμών των κομμάτων. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα δελτία ειδήσεων κάτω των πέντε λεπτών.

Απαγορεύεται :

- Η καταβολή στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς οποιουδήποτε οικονομικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος για τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων ή υποψήφιων ευρωβουλευτών σε δελτία ειδήσεων ή άλλες εκπομπές.

- Μία ημέρα πριν από τη διενέργεια των ευρωεκλογών, η μετάδοση ή αναμετάδοση οποιασδήποτε δημοσκόπησης ή αποτελέσματος δημοσκόπησης, πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργείται

αυτή ή σχολιασμό αυτής, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα ζητήματα που συνδέονται με το αντικείμενο των εκλογών

- Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς

και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και μέχρι τις 19:00, η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων ή άλλων πολιτικών εκδηλώσεων των κομμάτων, καθώς και η μετάδοση εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Συνεντεύξεις αρχηγών κομμάτων

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις (ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 1075/30. -4-2014), η Δημόσια Τηλεόραση έχει την υποχρέωση να μεταδίδει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μια συνέντευξη διάρκειας 1 ώρας, του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, να επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση των συνεντεύξεων και να διαθέτει δωρεάν το περιεχόμενο των σχετικών μαγνητοσκοπήσεων ή μαγνητοφωνήσεων σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό που λειτουργεί νόμιμα και υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα.

Επίσης, πρέπει να μεταδίδει σε εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο κατά τη μεσημβρινή ζώνη,

μια συνέντευξη Τύπου, με καθένα από τους αρχηγούς

των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, διάρκειας 1 ώρας και τις συνεντεύξεις αυτές έχουν την υποχρέωση να μεταδώσουν την ίδια ημέρα είτε απευθείας, είτε μαγνητοσκοπημένες ή μαγνητοφωνημένες και οι νομίμως λειτουργούντες ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Σε περίπτωση μαγνητοσκοπημένης ή μαγνητοφωνημένης μετάδοσης, η έναρξη και η λήξη μετάδοσης πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ 12:00−01:00.

Τόσο η Δημόσια Τηλεόραση όσο και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας υποχρεούνται να οργανώσουν τέσσερις, τουλάχιστον, αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών. Ως ώρα μετάδοσης των συζητήσεων αυτών ορίζεται το διάστημα από 18:00−01:30.

Κάλυψη προεκλογικών συγκεντρώσεων

Προβλέπεται η κάλυψη από τη Δημόσια Τηλεόραση μιας προεκλογικής συγκέντρωσης ή άλλης προεκλογικής πολιτικής εκδήλωσης καθενός από τα πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων, την οποία θα επιλέξουν τα ίδια. Το ίδιο ισχύει και για την προβολή προεκλογικής συγκέντρωσης,, η οποία θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλη πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Προβολή πολιτικής δραστηριότητας

Η δημόσια τηλεόραση και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής έχουν υποχρέωση να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα από 07:00 έως 22.00 σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους ή όποια άλλη πολιτική δραστηριότητα επιλεγεί από τα αντίστοιχα κόμματα.

Δεν επιτρέπεται μετακύλιση, ούτε συσσώρευση των δεκαλέπτων. Κατ' εξαίρεση, και σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή από τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων η χρήση του δωρεάν δεκαλέπτου, επιτρέπεται, κατόπιν αιτήσεως, η μετακύλιση και μόνον του δεκαλέπτου της πρώτης εβδομάδας αποκλειστικώς στη δεύτερη.

Κατά τη διάρκεια των δεκάλεπτων αυτών επιτρέπεται στα κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα τα οποία δεν μπορούν να υπερβούν το 1/3 του εκάστοτε διατιθέμενου δεκάλεπτου χρόνου.

 

Πολιτικά