Σε λιγότερο από 6 μήνες ψηφιακό σήμα στην ορεινή. Ποιός μηχανισμός θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων; ;

- Σε έξι μήνες το αργότερο η εγκατάσταση ψηφιακών πομπών για την κάλυψη της ορεινής περιοχής της Περιφέρειας ΑΜΘ.

- Σε έξι μήνες δηλαδή θα είμαστε στο σημείο "0" εκεί που ήμασταν και πριν από την ψηφιακή εποχή.

-Θα έχουμε εγκαταστάσεις για την εκπομπή του σήματος. Μπορεί όμως κάποιος να δημιουργήσει το μηχανισμό που να εγγυάται και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

-Με ποιο χρονοδιάγραμμα και σε πόσο ελάχιστο χρόνο θα μπορεί να αποκατασταθεί μια "βλάβη", όταν στην εποχή της πληροφορίας και η μία ώρα χωρίς πρόσβαση στην ενημέρωση θεωρείται τεράστιος χρόνος;

 

Ο Γιώργος Παυλίδης "έτρεξε" τα πράγματα ώστε τελικά σε σύντομο πραγματικά χρονικό διάστημα να ενταχθεί η πράξη "Παροχή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ" στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘’Ψηφιακή Σύγκλιση’’.

Αυτό πραγματικά είναι μια σημαντική επιτυχία, καθώς ήταν κατά γενική ομολογία απαράδεκτος ο σχεδιασμός να μην συμπεριληφθούν "δύσκολες" τηλεπικοινωνιακά περιοχές στην ψηφιακή εποχή.

Σημαντικότερο όμως είναι νομίζουμε σε αυτή την κρίσιμη για τις εξελίξεις στιγμή να σημειώσουμε, ότι τα προβλήματα  σχετικά με την τηλεοπτική κάλυψη των ορεινών περιοχών που αντιμετωπίζουμε επί δεκαετίες δεν θα αλλάξουν με αυτή καθαυτή την ενέργεια, δηλαδή την ένταξη της πράξης και την προμήθεια του τεχνικού εξοπλισμού για την εγκατάσταση και μετάδοση του ψηφιακού πλέον τηλεοπτικού σήματος.

Με αυτές τις απαραίτητες και επιτυχείς ενέργειες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την  άρση των ανισοτήτων αλλά και την ένταξη των ορεινών περιοχών στην κοινωνία της ενημέρωσης και της πληροφόρησης μας φέρνουν απλά και μόνο στο σημείο "0".

Το σημαντικότερο λοιπόν που πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί, και τώρα είναι η καταλληλότερη  στιγμή, είναι να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος σχετικά με την άμεση αποκατάσταση των βλαβών που θα παρουσιάζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή οι εγκαταστάσεις πομπών και  διαγραμμάτων ακτινοβολίας της ορεινής περιοχής.

Σε καμία περίπτωση να μην εκληφθεί η προσέγγιση αυτή ως κινδυνολογία. Το ότι οι εγκαταστάσεις θα υποστούν από την πρώτη στιγμή βλάβες είναι δεδομένο λόγο της μορφολογικής ιδιαιτερότητας της περιοχής και των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται σε αυτή. Αυτό γίνεται με σαφήνεια αποδεκτό για όσους έχουν καταγεγραμμένο το "ιστορικό" των  εγκαταστάσεων της περιοχής για τα τελευταία 25 τουλάχιστον χρόνια.

Με την εγκατάσταση των ψηφιακών συστημάτων έχουμε καταρχήν τη μετάδοση του σήματος προς τους πολίτες - δέκτες και τα συστήματα αυτά δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που είχαμε μέχρι σήμερα ως προς την εκπομπή τους, πάρα μόνο ως προς της αποκωδικοποίηση της πληροφορίας (εικόνα - ήχος - σελίδες τελετέξ) που εξασφαλίζεται από μια νέου τύπου τηλεόραση ή από έναν αποκωδικοποιητή που προσαρμόζεται στην παλιά τηλεόραση.

Με αυτό θέλουμε να πούμε ότι όποια προβλήματα αντιμετωπίζαμε από βλάβες τα τελευταία χρόνια τα ίδια θα αντιμετωπίζουμε και με την εγκατάσταση των νέων συστημάτων ιδιαίτερα εάν δεν αντικατασταθούν τα διαγράμματα ακτινοβολίας σε κάποια σημεία που είναι καταπονημένα από το πέρασμα του χρόνου.

Η διαρκής - καθημερινή - επιτήρηση των εγκαταστάσεων και η πρόληψη βλαβών,  αλλά και η καθημερινή αντιμετώπιση - αποκατάσταση βλαβών, για αυτές τις ιδιαίτερες περιοχές,  είναι η αρχή και το τέλος της επιτυχίας και η ουσιαστική άρση της απομόνωσης και των ανισοτήτων των ορεινών μας περιοχών. Για να συμβεί ρεαλιστικά  αυτό θα πρέπει να υπάρξει εξειδικευμένο συνεργείο, με αποκλειστική ευθύνη τον τομέα αυτό. Είναι όμως τελικά εφικτό;

Την απάντηση μπορεί μόνο να τη δώσει η Περιφέρεια ΑΜΘ με τις Υπηρεσίες της, τις Αρμοδιότητες  και τον Προγραμματισμό της.

 

Η Ενημέρωση από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΑΔΑ: 79ΞΝ1-1ΡΙ) εντάχθηκε η Πράξη για την παροχή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά από εργασία και κατάθεση Τεχνικού Δελτίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


Ο Προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 638.700,00 € και αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαραίτητων στοιχείων εξοπλισμού τα οποία θα επιτρέψουν την κάλυψη ακριτικών περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από πλευράς ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα αρθούν οι τυχόν ανισότητες μεταξύ κατοίκων της ίδιας Περιφέρειας και θα εδραιωθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και στη γνώση, καθώς και η καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε όλες του τις εκφάνσεις.

Θα συμβάλλει θετικά στην «ηλεκτρονική ένταξη» των πολιτών εκείνων που ζούνε σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές. Η εκτιμώμενη πληθυσμιακή κάλυψη ανέρχεται στους 150.000 – 180.000 κατοίκους στους Νομούς: Έβρου, Σαμοθράκης, Ροδόπης, Καβάλας, Θάσου, Δράμας και Ξάνθης.


Η Πράξη προωθήθηκε εντατικά από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργο Παυλίδη και πρέπει να υλοποιηθεί σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου


Κοινωνικά
Πολιτικά
Τεχνολογία
Τοπικά