Τα υπερήφανα άγρια άλογα της ορεινής μας περιοχής. Μια υπέροχη εικόνα για τον επισκέπτη, ένα καθημερινό "βάσανο" για τους αγρότες της περιοχής.

Τα άλογα της ορεινής Σταυρούπολης, γνωστά από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, καθώς τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια αναπτύσσονται κοσμώντας τα ορεινά περάσματα στην ευρύτερη Σταυρούπολη και τους οικισμούς της.

Ο επισκέπτης τα συναντά κυρίως στον ορεινό όγκο από τα Κομνηνά προς τα Λιβερά και το Κρωμνικό. Θαυμάζει την ομορφιά τους, την υπερηφάνεια τους, την υποταγή της αγέλης στο αρσενικό που είναι ο- Αρχηγός, για ένα χρονικό διάστημα, όσο η φυσική του ρωμαλεότητα, του το επιτρέπει...

Οι εικόνες πολλές, οι αφηγήσεις ρεαλιστικές, οι  πλαγιές και οι κορυφές που τα φιλοξενούν έχουν τα δικά τους μυστικά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο πληθυσμός έχει αυξηθεί αρκετά και οι αναφορές φαίνεται ότι μας προσανατολίζουν στην κατεύθυνση οτι υπάρχουν  τρία  ή και τέσσερα κοπάδια στην ευρύτερη περιοχή. Τα δύο από αυτά έχουν πληθυσμό που ξεπερνά τα σαράντα άτομα.

Φυσική ομορφιά αλλά και "βάσανο" για τους γεωργούς.

Αυτό όμως που καταρχήν σημειώνουμε εδώ είναι οι αναφορές κατοίκων-γεωργών της περιοχής που κάθε χρόνο, περισσότερο τα τελευταία 5- 6 χρόνια βασανίζονται και ταλαιπωρούνται από την ύπαρξη των κοπαδιών τα οποία προξενούν αρκετές ζημιές στις καλλιέργειες.

Τριφύλλι και σιτάρι, που μόλις φύτρωσε, αλλά και καλαμπόκι στη συνέχεια, αποτελούν τις λιχουδιές για το άλογο,  που μπαίνει στο πειρασμό να επισκεφτεί τις καλλιέργειες των ανθρώπων, γιατί βέβαια δεν μπορεί να διακρίνει ποια λιβάδια μπορούν να αποτελέσουν τους βοσκότοπους του και ποιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν προορίζονται για αυτό.

Τα άλογα μας λένε οι γεωργοί, κυρίως από τα Κομνηνά δεν φταίνε σε τίποτα. Είναι πανέμορφα, αναζητούν τροφή και όταν τη βρίσκουν την καταναλώνουν. Είναι φυσικό, σημειώνουν, εμείς όμως θα πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε με κάποιο τρόπο να προστατέψουμε τις καλλιέργειές μας από τα άγρια άλογα της περιοχής.

Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Συζητώντας το θέμα με τον Αντιδήμαρχο Σταυρούπολης, Κυριάκο Παπαδόπουλο μας ενημέρωσε ότι το θέμα είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια με διαρκώς αυξητική τάση.

Πριν λίγε ημέρες, μας είπε ότι, κάτοικοι-γεωργοί, κυρίως από τα Κομνηνά, τον ενημέρωσαν για τα νέα κρούσματα, καθώς μπήκε η άνοιξη και οι καλλιέργειες του τριφυλλιού και του σταριού άρχισαν να φυτρώνουν και να "τραβούν" τα άλογα στην περιοχή.

Ήδη υπάρχουν καταστροφές, ήδη υπάρχουν παράπονα και αναζητούμε λύσεις, τόνισε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, που παρακολουθεί το θέμα από κοντά, προσανατολίζονται στην εύρεση ρεαλιστικών λύσεων που θα βοηθούσαν από τη μια πλευρά τους καλλιεργητές και από την άλλη βέβαια δεν θα έβλαπταν τα άλογα και την άγρια φυσική τους παρουσία που αποτελεί και πόλο έλξης της ορεινής μας περιοχής.

Υπάρχουν από τη μια πλευρά οι διεκδικήσεις για αποζημιώσεις των καλλιεργειών και από την άλλη η ιδέα για περίφραξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, στα πρότυπα που αυτό αναπτύχθηκε μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα για τους μελισσοκόμους και την προστασία τους από την καφέ αρκούδα. Οι σκέψεις κινούνται, μας λέει ο Αντιδήμαρχος,  σε πολλά επίπεδα και επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, ακούγοντας όσο το δυνατό περισσότερες προτάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

Κοινωνικά
Τοπικά
Σταυρούπολη