Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

 

Δελτίο Τύπου

Ξάνθη 09-09-2015

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη συνεισφορά της στην απασχόληση – αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Στους 7 μήνες διακυβέρνησης, και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, εν μέσω επιβληθείσας οικονομικής ασφυξίας και αβεβαιότητας πήραμε μέτρα ανακούφισης για τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Ψηφίσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χορηγώντας ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα σε όσους και όσες εντάχθηκαν. Τη ρύθμιση αυτή, την έχουν αξιοποιήσει πάνω από 750.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε στην αποποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50 χιλ. Ευρώ, καθώς και των οφειλών στον ΟΑΕΕ, βάζοντας τέλος στο ανθρωποκυνηγητό εναντίον των οφειλετών που αντικειμενικά αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Επιπλέον, νομοθετήσαμε υπέρ της Δεύτερης Ευκαιρίας, με πλήρη απαλλαγή χρεών για τα φυσικά πρόσωπα που εντίμως πτώχευσαν, δίνοντας σε χιλιάδες Μικρομεσαίους και Επαγγελματίες τη δυνατότητα να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση απαλλαγμένοι από τον βρόγχο των χρεών εισφέροντας και πάλι στην Ελληνική Οικονομία.

Με νομοθετική ρύθμιση ακυρώθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τις παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ δόθηκε λύση για τους “εγκλωβισμένους” προς συνταξιοδότηση καθώς αυξήθηκε το ποσό από 20 χιλ. σε 25 χιλ. Ευρώ, και με ειδικό καθεστώς όσων οφείλουν έως και 50 χιλ.

Τέλος, εξασφαλίστηκαν 500 εκατ. Ευρώ το χρόνο ειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ενίσχυσης για το διάστημα 2015-2020, ενώ ταυτόχρονα θεσπίστηκαν μικροδάνεια της τάξης των 25 χιλ. Ευρώ για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Απέναντί μας στέκονται η διαφθορά, η γραφειοκρατία και όλα όσα κράτησαν τη χώρα πίσω για δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην ανάδειξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζουμε την ενίσχυση της, μεταξύ άλλων, με τους ακόλουθους τρόπους.

Μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου καθώς και με μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, όπως η μεσοπρόθεσμη μείωση των συντελεστών φορολόγησης για όσες επιχειρήσεις εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ακολουθούν πρότυπα φορολογικής συμμόρφωσης.

Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη σταδιακή κατάργηση ειδικών εισφορών και του τέλος επιτηδεύματος στα πλαίσια ενός δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος. Μέχρι την κατάργησή του, εφαρμογή απαλλαγής για τα πρώτα πέντε χρόνια από την ίδρυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει επέκταση των κινήτρων για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% (ενδεικτικά 13% από 26%) για τα πρώτα 5 χρόνια και για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

Επεξεργαζόμαστε δέσμη μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Επιπλέον προκρίνουμε τη δημιουργία συστήματος «μεταφοράς» του χρέους μεταξύ Δημοσίου και φορολογούμενου, ώστε να ισορροπήσουν τα προβλήματα χρεών - συμψηφισμού που υπάρχουν σήμερα και να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί κομβικό σημείο για την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας στο σύνολό της.

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά