Σοφία Ψωμά: Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας στην Ξάνθη για δωρεάν προληπτικό έλεγχο από 2 έως 8 Νοεμβρίου 2020

Η Γ.Γ. του Δήμου Ξάνθης κα. Σοφία Ψωμά μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης αναφέρθηκε στην Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που σε συνεργασία με το Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής» και  τη φροντίδα του Δήμου Ξάνθης, θα πραγματοποιήσουν δωρεάν μαστογραφίες, σε γυναίκες της Ξάνθης και θα διανείμουν ενημερωτικό έντυπο υλικό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, από τη Δευτέρα 2 έως και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των νέων περιστατικών υπολογίζεται σε 7.500…

«Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία», σημείωσε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης και πρόσθεσε πως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φτάνει στο 30%. «Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Μονάδα είναι στελεχωμένη με δύο έμπειρους γιατρούς, ότι η διαδικασία θα πραγματοποιείται βάσει των υγειονομικών διατάξεων για την αντιμετώπιση του κορωναϊού και πως ημερησίως θα ελέγχονται συνολικά, 32 γυναίκες.

Η ίδια, πάντως, επισήμανε πως ο αριθμός των εξεταζόμενων έχει καλυφθεί, ενώ έχει τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας, σε περίπτωση που κάποιο από τα ραντεβού ακυρωθεί.

«Η σχολαστική εξέταση είναι μόνη λύση για να βγούμε νικητές από τον καρκίνο», υπογράμμισε η κ. Ψωμά και ανέφερε ότι προτεραιότητα του δημάρχου, Μανώλη Τσέπελη είναι η καθιέρωση της συγκεκριμένης εξέτασης, δύο φορές το χρόνο.

Ακούστε τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Ξάνθης:

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.

-Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.

-Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.

-Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

-Η γυναίκα να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο), από 3 ημέρες πριν έως 5 ημέρες μετά.

 

Η Κινητή Μονάδα θα βρίσκεται και φέτος, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Χορηγός, η εταιρία ESTEELAUDER.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Θεόδωρος Σκοπιανός

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά