Δ.Γκαγκαλίδης: ζεστό μπάνιο χειμωνιάτικα στα Πομακοχώρια

Εν αναμονή… χιονιά ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης και οι ‘Αλλιώτικες Προτάσεις‘ του ομολογουμένως μας εξέπληξαν σήμερα το πρωί :’ πάμε για ένα ζεστό μπάνιο στα Πομακοχώρια΄, γνωστοποιεί και …ξεκινάμε.

Η διαδρομή μας προς το 8ο χλμ . Η επιλογή μας Β.Α προς τα Πομακοχώρια :’η επισκεψιμότητα είχε αυξηθεί προ πανδημίας όταν άνοιξε  ο συνοριακός σταθμός του Αγίου Κωνσταντίνου. Όταν περάσει όλο αυτό σίγουρα το ενδιαφέρον θα επανακάμψει’ επισημαίνει.

70 χωριά, μεγάλα αλλά και μικροί κτηνοτροφικοί οικισμοί, με ιδιαίτερη κουλτούρα και αναρωτιόμαστε που θα μας οδηγήσει ο ξεναγός μας.

Φτάνουμε στο φυλάκιο, όπου παλιά ήταν οι μπάρες. Σήμερα είναι ένα όμορφο περίπτερο με καλούδια της περιοχής που το λειτουργεί μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Περνάμε το κεφαλοχώρι της Σμίνθης και ανηφορίζουμε ως το κέντρο. Είμαστε στον Εχίνο. Μας μιλά για μια πανέμορφη διαδρομή ως τις Σάτρες,  με τα περίτεχνα παραδοσιακά γεφύρια να κυριαρχούν:’ αν συνεχίσουμε θα φτάσουμε μέχρι Σούνιο και Αμαξάδες’, μας λέει.

Εμείς στρίβουμε αριστερά από τον Εχίνο και παίρνουμε το δρόμο πλάι στο ποτάμι . Κατευθυνόμαστε προς Θέρμες: ΄αξίζει να σταθούμε εδώ. Παρατηρήστε τα συρματόσκοινα με το τροχήλατο κάθισμα. Έτσι περνούν το ποτάμι καλλιεργητές καπνού που έχουν μικρές εκτάσεις απέναντι’, θα μας πληροφορήσει.

Παίρνουμε τη διασταύρωση για Θέρμες:΄είναι οι Κάτω, Μέσες και Άνω Θέρμες. Πάμε στα ιαματικά λουτρά. Λειτουργούσαν από παλιά. Τότε έφερναν και τα τραυματισμένα ζώα τους για να τα γιατρέψουν οι κτηνοτρόφοι. Μέχρι και σήμερα υπάρχει η χαβούζα των ζώων’, μας πληροφορεί.

Αρχικά οι υποδομές ήταν υποτυπώδεις. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Λειτουργούν ατομικά και ομαδικά λουτρά και λέγεται ότι είναι αποτελεσματικά. Αξίζει να έρθει κανείς όχι μόνο για λόγους υγείας και ευεξίας , αλλά και για ψυχαγωγία. Αφού απολαύσεις το μπάνιο, μπορείς να ξεκουραστείς στους παρακείμενους χώρους αναμονής ή να επισκεφθείς τα εξαιρετικά ταβερνάκια για να γευθείς ντόπια προϊόντα. Κάπου  εκεί και η βραχογραφία του Μίθρα , το ξωκκλήσι του ΑΪ- Γιάννη …

‘Ευχής έργο να μπορέσει η περιοχή να τα αξιοποιήσει στο μέγιστο και μαζί με τα λουτρά της Ποταμιάς να αποτελέσουν ένα ενιαίο πακέτο προσέλευσης επισκεπτών. Θα τονωθεί οικονομικά και η περιοχή όπως και ολόκληρος ο Νομός’, καταλήγει.

Ακούστε τον Δ.Γκαγκαλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά