Μια βόλτα στη …ζούγκλα της Ξάνθης με το Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Μια βόλτα στην τελευταία ζούγκλα στην περιοχή της …Ξάνθης, επεφύλαξε για τους ακροατές του δημοτικού ραδιοφώνου ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης και οι ‘Αλλιώτικες προτάσεις’ του.

Ξεκινήσαμε για το Δήμο Τοπείρου. Προορισμός μας το δάσος του Κοτζά Ορμάν. Φτάσαμε ως το Δασοχώρι και από εκεί πήραμε το βατό χωματόδρομο μέχρι και το περιβαλλοντικό Πάρκο Νέστου :’ κάποτε ο Νέστος δεν είχε αναχώματα. Το νερό  κατέβαινε μέχρι την πεδιάδα και άνοιγε όπου ήθελε, δημιουργώντας πλημμύρες. Επί τουρκοκρατίας ονόμαζαν της περιοχή ‘Καρά Σου’, μαύρο νερό δηλαδή. Το νερό έφτανε μέχρι τα όρια της Γενισέας! Πληροφορήθηκα ότι παρακείμενα χωριά, όπως η Θαλασσιά π.χ, πήρε το όνομα της ακριβώς επειδή τα νερά έφταναν τόσο κοντά που έδιναν την αίσθηση ύπαρξης θάλασσας’, ενημερώνει.

Εξαιτίας του νερού και του εδάφους, μας λέει, δημιουργήθηκε το δάσος , το οποίο παλαιότερα ήταν…ζούγκλα:’ λένε ότι όταν ο Ξέρξης πέρασε το Στρυμόνα και το Νέστο δεχόταν επιθέσεις από …άγρια ζώα της περιοχής και μετρούσε απώλειες. Λιοντάρια και όχι μόνο επιτίθονταν στους πολεμικούς του ελέφαντες και στο στρατό του’.

Αυτή η ζούγκλα , το αδιαπέραστο δάσος, άρχιζε από το δέλτα του ποταμού, επεκτεινόταν και στις δυο πλευρές,  έφτανε μέχρι τους σημερινούς Τοξότες και τη Γαλάνη και συνέχιζε προς τα επάνω. Χρησιμοποιήθηκε και σαν κρησφύγετο κατά τον ανταρτοπόλεμο…

Αργότερα έγιναν αναχώματα και  αντιπλημμυρικά έργα… Φτάνουμε στο δυτικό ανάχωμα, μόλις περνάμε τη γέφυρα του Νέστου, σχεδόν απέναντι από το στρατόπεδο Τοξοτών. Ακολουθούμε την διαδρομή που βγάζει μέχρι σχεδόν το Δέλτα του ποταμού: πανύψηλα δέντρα, φύλλα στρωμένα σαν χαλί στο έδαφος :’ αν συνεχίσουμε θα φτάσουμε μέχρι τον Παράδεισο, τη Χρυσούπολη ή το περιβαλλοντικό πάρκο Νέας Καρυάς. Μπορούμε να περπατήσουμε όσο αντέχουμε λοιπόν’.

Εμείς σταθήκαμε στις πανέμορφες ξύλινες κατασκευές που για κάποιο λόγο ακόμη δεν αξιοποιούνται : καφετέρια, χώροι  εκθεσιακοί, ενημερωτικές πινακίδες και τόσα ακόμη και ανάμεσα τους μια έκθεση με εργαλεία καλλιέργειας λεύκας.

Κάπου εκεί στο Δέλτα ξεκινά το πάρκο λιμνών της ΑΜΘ. Δυο τμήματα από δυο εθνικά πάρκα διαθέτει η Ξάνθη: νότια, τμήμα του πάρκου λιμνών και στα ορεινά, τμήμα του εθνικού πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Πανέμορφα, μνημεία της φύσης που κοσμούν την Ξάνθη: το πάρκο λιμνών ξεκινά από το Δέλτα, προχωρά προς τις ακτές λίγο μετά τα Άβδηρα προς Πόρτο-Λάγος, όπου αρχίζουν οι λίμνες. Ο ξεναγός μας τις απαριθμεί όλες μέχρι και την Ισμαρίδα.

Δεν λησμονεί τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδας, όπου μας προτρέπει να την επισκεφθούμε:’ άνετοι χώροι στάθμευσης, μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια πουλιά , να θαυμάσει τη φύση και να τα συνδυάσει όλα αυτά είτε με μια επίσκεψη στα ταβερνάκια της γύρω περιοχής, είτε με μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς θησαυρούς των Αβδήρων.

Ακούστε τον Δ.Γκαγκαλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά