Αντιπρόεδρος συλλόγου υπαλλήλων ΜΤΠΥ, Θ.Θεοδωροπούλου: αν δεν αποσυρθούν τα άρθρα για το ΜΤΠΥ θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Είναι τραγικό αυτό που δρομολογίται…

‘Ήταν 4 /5/2022 όταν ο νυν υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης δήλωνε δημόσια για το ΜΤΠΥ από τα γραφεία του ταμείου τα οποία είχε επισκεφθεί:  «Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων κατάφερε πλέον να απονέμει χωρίς καθυστερήσεις τα μερίσματα στους δικαιούχους και παράλληλα να εξαλείψει τις χιλιάδες εκκρεμότητες του παρελθόντος.
 
Όπως αποδείχθηκε και με το ΝΑΤ, επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του ΜΤΠΥ πως με σωστή διαχείριση, οργάνωση και στοχοθεσία, τα προβλήματα λύνονται και οι παθογένειες εξαλείφονται. Κάθε μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στο να αναβαθμίσουμε στη πράξη το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. …’ και ανακοίνωνε πανηγυρικά ότι δυο μέρες πριν :’’την Τρίτη 3 Μαΐου του 2022, υπεγράφη η ψηφιακή αναβάθμιση του ΜΤΠΥ με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, ύψους 7.200.000 ευρώ.
 
Το έργο αυτό, με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2023, περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση του αρχείου του ΜΤΠΥ, την ανάπτυξη των διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και του ΜΤΠΥ και την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών απονομής και εξυπηρέτησης των μετόχων και μερισματούχων’’. ( σ.σ: Πηγή : Οικονομικός Ταχυδρόμος -ΟΤ).
 
Στην υποδειγματική του δε λειτουργία αναφέρθηκε σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας επισκεπτόμενο ένα μήνα πριν το περίπτερο του ΜΤΠΥ στη φετινή ΔΕΘ.
 
Πέντε περίπου μήνες μετά την ‘λύση των προβλημάτων του και την εξάλειψη των παθογενειών του ΜΤΠΥ’ –σ.σ: παθογένειες και προβλήματα πάντως που δεν προέκυψαν από κακοδιαχείριση αλλά από τις πολιτικές των μνημονίων με τις τακτικές …’κουρεμάτων’ και κυρίως το PSI, την εμπλοκή δηλαδή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους,   που είχαν αφήσει βαρύ αποτύπωμα και στο σύνολο των ταμείων που οδήγησε στον ΕΦΚΑ το 2017 - το υπουργείο Εργασίας φέρνει νέο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, άρθρα του οποίου αφορούν την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του ΜΤΠΥ με νομοθέτηση διοικητή και μοντέλο διαχείρισης- αξιοποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας αντίστοιχο με εκείνο του ΕΦΚΑ, μέσω δηλαδή Ανώνυμων Εταιρειών…
 
Για το συγκεκριμένο θέμα και την οργή που προκάλεσε στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου, οι οποίοι συστρατεύθηκαν σε κοινό αγώνα με αίτημα την απόσυρση των άρθρων που αφορούν το ΜΤΠΥ, μίλησαν στη χθεσινή ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο πρόεδρος του Ν.Τ Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ κ. Χ. Ευστρατίου – έκανε λόγο για πρακτικές …real estate στο δημόσιο και ξεπούλημα- και η πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου Ξάνθης κ. Α. Μπαλτζοπούλου-  ‘είναι σα να μπαίνουν μέσα στο σπίτι μας και να μας επιβάλλουν τι θα κάνουμε την περιουσία μας’, δήλωσε χαρακτηριστικά- καλώντας δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου να αντιδράσουν δυναμικά.
 
Η αντιπρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του ΜΤΠΥ
 
Στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου φιλοξενήθηκε η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΜΤΠΥ κ. Θεοδώρα Θεοδωροπούλου η οποία εξήγησε τι ακριβώς προβλέπουν τα επίμαχα άρθρα 30 έως 35 του νομοσχεδίου- το οποίο αναμένεται σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρθηκε στην άκαρπη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Τσακλόγλου , στην οποία ήταν παρούσα, και γνωστοποίησε ότι μέτοχοι και μερισματούχοι είναι αποφασισμένοι, εκτός από τις κινητοποιήσεις,  να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις που αλλάζουν άρδην τη φυσιογνωμία του ταμείου ‘αντισυνταγματικές’.
 
‘Αυτό που δρομολογείται είναι τραγικό. Ο κ. Τσακλόγλου μας είπε ότι η ανώνυμη εταιρεία αξιοποίησης των ακινήτων του ΕΦΚΑ έχει απόδοση 3,5 % ενώ εμείς δεν έχουμε. Ένα μήνα πριν στη ΔΕΘ μοίραζαν φυλλάδια και εξυμνούσαν το ταμείο. Όταν τον ρώτησα να μας πει πως προσλήφθηκαν και με ποιες διαδικασίες, ποιοι είναι και αν εμείς θα ενημερωνόμαστε για όσα γίνονται, έχασε την ψυχραιμία του. Εντωμεταξύ από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι σ’ αυτή την εταιρεία υπάρχουν μόνο τρία άτομα προσωπικό τα οποία αμείβονται με παχυλούς μισθούς. Η άλλη εταιρεία ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Εμείς αυτό διαπιστώσαμε… Το σύνολο των ερωτημάτων που απευθύναμε στον υφυπουργό δεν απαντήθηκαν.’
 
Όπως υπογράμμισε η κ. Θεοδωροπούλου ‘ τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν δεν οφείλονταν σε μας αλλά στις πολιτικές που αποφασίσθηκαν και εφαρμόσθηκαν. Θυμίζω το PSI. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ανεκτίμητη ακίνητη περιουσία. Ποιος θα εγγυηθεί για αυτή την περιουσία; Θα υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια τη στιγμή που μιλάμε για Α.Ε; Πρόκειται για δέκα κτίρια φιλέτα στην Αθήνα. Θα θυμίσω ότι υπήρξε δημοσίευμα το 2021 στον τύπο το οποίο έκανε λόγο για αξιοποίηση , ανέγερση ξενοδοχείου δηλαδή, του κτιρίου όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Το συγκεκριμένο κτίριο-όπως και πολλά ακόμη ιστορικά και εμβληματικά κτίρια στην Αθήνα-  είναι του ΜΤΠΥ! Τότε απλώς απορούσαμε …’
 
Η κ. Θεοδωροπούλου επισήμανε ότι εφόσον αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα , μέτοχοι και μερισματούχοι από κοινού θα συζητήσουν για το μοντέλο διοίκησης του ταμείου, με δεδομένο τον έλεγχο και τη διαφάνεια, ενώ εάν δεν αποσυρθούν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
 
Ακούστε την κ. Θ.Θεοδωροπούλου.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο-συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
 
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
 
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τεχνολογία