Β. Παπαδόπουλος: Η μελέτη, οι ευκαιρίες ελευθερίας, η καταψήφιση του προϋπολογισμού του Ραδιοφώνου και η… αποσαφήνιση μιας έννοιας

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος εισήλθε στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, αποδεχόμενος την πρόσκληση της «Όμορφης Πόλης 89,9» την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, με αφορμή κυρίως την  πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε  στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης την περίοδο που ήταν Διευθυντής της Κλινικής.

Ο Διακεκριμένος επιστήμονας  αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου της εμβολιαστικής κάλυψης, στη σημασία της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγεία, της στελέχωσης των δομών υγείας με νοσηλευτές και ιατρούς και του καπνίσματος στη θνητότητα από COVID-

Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι η θνητότητα από covid αυξάνει:

Κατά 24% εφόσον το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ήταν μικρότερο από 66%,

Κατά 11% εφόσον το ποσοστό πληθυσμού >65 ετών ήταν μεγαλύτερο από 20%,

Κατά 14% εφόσον το ποσοστό αρρένων του πληθυσμού υπερέβαινε το 49,3%,

Κατά 12% εφόσον οι κατά κεφαλήν δημόσιες δαπάνες για την υγεία ήταν λιγότερες από 2.000 δολλάρια ΗΠΑ/κάτοικο,

Κατά 14% εφόσον η αναλογία συνόλου νοσηλευτών / συνόλου νοσηλευτικών κλινών ήταν μικρότερη από 2,30,

Κατά 10% εφόσον η αναλογία συνόλου ιατρών / συνόλου νοσηλευτικών κλινών ήταν μικρότερη από 0,88 και

Κατά 12% εφόσον το ποσοστό καπνιστών ήταν άνω του του 22%.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος σημείωσε, ότι η μελέτη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης είναι μια συλλογική δουλειά και ευχαρίστησε όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάστηκαν ακούραστα και μεθοδικά για να ολοκληρωθεί, αποκαλύπτοντας ότι σύντομα θα δημοσιευτεί και δεύτερη μελέτη της Παθολογικής και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε στο κοινό.

 

Η ευκαιρία της ελευθερίας που χάθηκε, η καταψήφιση του προϋπολογισμού του Δημοτικού Ραδιοφώνου και η… αποσαφήνιση μιας έννοιας

Εκτός από ένας διακεκριμένος επιστήμονας, ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ένας ενεργός πολίτης. Ένα πολιτικό όν που δρα και επιδρά στην τοπική κοινωνία και βεβαίως αντιδρά στα κοινωνικά ερεθίσματα, προτάσσοντας το επιχείρημα, με το προσωπικό πολιτικό του στίγμα…

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, εδώ και λίγο διάστημα ανακοίνωσε την απόφασή του να συμπράξει με τους τρεις συνδυασμούς: «Ξάνθη για Όλους», «Πολίτες για την Ξάνθη» και «Νέα Ξάνθη» με στόχο την κοινή κάθοδο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και με επικεφαλής τον Σάββα Μελισσόπουλο.

«Δεν έχω σχέση με την παράταξη του κ. Μελισσόπουλου και δε το λέω αυτό υποτιμητικά, έχω σχέση όμως με την προσπάθεια για σύμπραξη τριών παρατάξεων, στην παρούσα φάση, που είναι η αντίστοιχη του κου Μελισσόπουλου του κου Χατζηθεοδώρου, του κου Λύρατζη, εγώ ως ανεξάρτητος στηρίζω αυτή την προσπάθεια, όπως ενδεχομένως θα στήριζα κάθε προσπάθεια διαλόγου, γύρω από ένα τραπέζι, παρατάξεων, πολιτών. Και μόνο το γεγονός ότι τρεις δημοτικοί σχηματισμοί αποφάσισαν να μπουν στη διαδικασία συνεννόησης είναι για μένα μια πραγματικά θετική πρόκληση. Ένιωσα την ανάγκη να έχω θέση απέναντι σε αυτό το εγχείρημα», τόνισε, σε  συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Ένα μίνιμουμ συναίνεσης με τον κόσμο, πριν αυτός πάει στην κάλπη

Μιλώντας για τις εκλογές του Οκτωβρίου, σημείωσε πως «θα έπρεπε να υπάρχει μια συμφωνία ενώπιον των πολιτών πριν την κάλπη, ώστε να διασφαλιστεί μια ευρεία λαϊκή βάση στην οποιασδήποτε διοίκηση προκύψει. Να στηρίζεται δηλαδή από ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, με γνωστό πρόγραμμα και όχι, ενδεχομένως, με ένα υποτυπώδες σχεδιασμό και… ό,τι προκύψει από αυτόν, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Γιατί, το ζήτημα της απλής αναλογικής τουλάχιστον για τους δήμους και τις περιφέρειες πρέπει να εφαρμόζεται», τόνισε.

Απλή αναλογική: Σα να φοβηθήκαμε την ελευθερία που μας έδωσαν -χάθηκε η ευκαιρία και είναι ευθύνη όλων μας

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το σύστημα της απλής αναλογικής αλλοιώθηκε και εν πολλοίς, ακυρώθηκε από αυτούς που κλήθηκαν να διαχειριστούν το αποτέλεσμά του είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι σα να φοβηθήκαμε την ελευθερία που μας έδωσαν. Αυτή τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε πριν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία λάβει η παράταξη που πρώτευσε, τη χάσαμε. Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της δημοτικής αρχής -είναι ευθύνη όλων μας».

Υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο, για να… υποστούμε τη μετάβαση σε μια τέτοια κοινωνία η οποία θα αποστασιοποιηθεί απ’ οτιδήποτε τη δένει με κάποια Αρχή, με μια Διοίκηση.

«Στο μυαλό μας έχουμε πάντα πώς να εξυπηρετήσουμε τον “άνθρωπό μας”, την κάστα μας, την ομάδα μας. οτιδήποτε έχει σχέση με τον μικρόκοσμό μας. Κι έτσι θυσιάζουμε την πραγματική ελευθερία για το τι μπορεί να εξυπηρετεί το κοινό καλό. Πού μπορεί δηλαδή να ζήσουν τα παιδιά μας έχοντας εξασφαλίσει ένα καλύτερο περιβάλλον, καλύτερες ευκαιρίες, χώρους που να δραστηριοποιούνται, ακόμα και να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Σήμερα, εγκλωβιζόμαστε στο σύστημα που δίνει πρόσκαιρα οφέλη στον εαυτό μας, θυσιάζοντας όμως το μέλλον -το οποίο δεν μας ανήκει κιόλας»…

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι, μπορεί να ξενίζει το δημοτικό σχήμα το οποίο υποστηρίζει και κάποιοι να αναρωτιούνται πώς μπορούν να «δέσουν» άνθρωποι, «με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, ιδεολογίες και ενδεχομένως και διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα και να διεκδικήσουν τη διοίκηση», εξηγώντας πως «Ο πολίτης που θα πάει στις εκλογές θα ξέρει ότι υπάρχει και αυτή η πρόταση -κι ας την απορρίψει. Θα ήταν όμως πρόβλημα να μην υπάρχει αυτή η εναλλακτική πρόταση».

Καταψήφιση του Προϋπολογισμού του Δημοτικού Ραδιοφώνου «Όμορφη Πόλη 89,9»

Ως μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2023, χαρακτηρίζοντάς τον, σε επιστολή που δημοσίευσε, «τεχνητά ισοσκελισμένο», υπογραμμίζοντας ότι «τα αναμενόμενα έσοδα είναι τελείως θεωρητικά, είναι απίθανο να επιτευχθούν και πιθανότατα η λύση θα αναζητηθεί σε έκτακτη επιχορήγηση, όπως έγινε και φέτος».

Στην ίδια επιστολή ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «Οι συνολικές επιχορηγήσεις και τα κόστη που επωμίζεται ο Δήμος Ξάνθης για λειτουργικά έξοδα της Δ.Ε.Π.Θ.Ε., αντιστοιχούν πάνω-κάτω σε 100 ευρώ ανά δημαρχιακή περίοδο για κάθε τετραμελή οικογένεια» και πρόσθεσε:

«Με γνώμονα την ανάγκη στήριξης της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας που πρεσβεύει το Δημοτικό Ραδιόφωνο, καλό είναι να προβληματιστούμε για το μελλοντικό πλαίσιο της εν γένει διαχείρισης και λειτουργίας της Δ.Ε.Π.Θ.Ε., απαντώντας στην πράξη στο ερώτημα του δημότη:

“Τι θα πρέπει να γίνει ώστε ο κάθε οικογενειάρχης να δώσει με χαρά το αντίστοιχο κατοστάρικο για να έχει Δημοτικό Ραδιόφωνο;”».

Η… αποσαφήνιση μιας έννοιας

Οι απόψεις σεβαστές, αλλά και ο διάλογος αναγκαίος… Κυρίως, όταν υπάρχουν «υπόλοιπα» ανάμεσα στις θέσεις και τις προτάσεις που εκφράζονται…

Έτσι, ο διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, «ζωντανά» για την… επιλογή του κ. Παπαδόπουλου να χρησιμοποιήσει το ρήμα «πρεσβεύει», ενώ, όπως υπογράμμισε με έμφαση, «το δημοτικό ραδιόφωνο αποδεικνύει στην πράξη την ανεξαρτησία και την πολυφωνία του, όλα αυτά τα χρόνια»…

Ο κ. Παπαδόπουλος ρώτησε εάν στη θέση του ακούγεται καλύτερα το ρήμα «εγγυάται», για να απαντήσει ο ίδιος, πως το «πρεσβεύει» εμπεριέχει με μια δυναμική την ελευθερία μέσα του, ενώ το «εγγυάται» μπορεί να προσδίδει ένα «βάρος» και μια αποδυνάμωση της αέναης προσπάθειας.

«Το μήνυμα, όμως που πρέπει να περάσει στους πολίτες», είπε, «είναι ότι, δόξα τω Θεώ, έχουμε ένα δημοτικό ραδιόφωνο που έχει κλειστά τα αυτιά του στις κακόβουλες σειρήνες που κατά καιρούς μπορεί να ακουστούν, έχει μια πορεία που είναι αποδεδειγμένη, γιατί έχει δοκιμαστεί χρόνια και χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσει την πορεία του με όποιες δυσκολίες έχει και πρέπει όλοι να το στηρίξουμε».

Υπογράμμισε ότι η παρέμβασή του, με αφορμή τον προϋπολογισμό, ήταν μια επισήμανση, αλλά με πολιτική χροιά, όπως τόνισε, η οποία εστιάζει στο γεγονός, ότι το Ραδιόφωνο, «είναι ένας αξιόλογος χώρος που εξυπηρετεί την ιδέα της ελευθερίας» ότι θα πρέπει πλέον να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους, «για να μπορέσουμε έτσι να κερδίσουμε τη στήριξη και τη διάθεση του κόσμου να βοηθήσει».

Εξηγώντας την αξία του δημοτικού ραδιοφώνου την αντιπαρέβαλε με τον κρατικό φορέα της ΕΡΤ -«επίσης αναγκαία»- όπως επισήμανε, σημειώνοντας πως ένα κρατικό (αθηναϊκό) μέσο «δε θα ενδιαφερθεί ποτέ για την καθημερινότητα του συνδημότη μας, για τη φωνή του ή για να δώσει ευκαιρίες».

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος ως μέλος του ΔΣ σημείωσε, ότι η ΔΕΠΘΕ θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της οικονομικής της αυτάρκειας, γεγονός που όπως είπε, αυτόματα θα την απομακρύνει από την «εξάρτησή» της από τον Δήμο Ξάνθης, κάλεσε τους δημότες να εμπιστευθούν το Δημοτικό εκτός από την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους και στο θέμα της προβολής τους, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή και ζήτησε από την «Όμορφη Πόλη 89,9» να «επενδύσει» μέσα από το ενημερωτικό και ψυχαγωγικό του πρόγραμμα στη δημιουργία προτύπων, «που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία μας, σήμερα».

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά