ΚΚΕ(μ-λ): Η Πρόταση Συντονισμού οργανώσεων και συλλογικοτήτων

Στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μας φιλοξενήθηκε το στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) Ξάνθης Στέφανος Χατζησσάβας.

Αφορμή της επικοινωνίας μας, η Πρόταση Συντονισμού οργανώσεων και Συλλογικοτήτων για την Ανάπτυξη της Μαζικής Πάλης που πρεσβεύει και διαχέει με πολλές δράσεις το ΚΚΕ(μ-λ).

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε νομίζουμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να ακούσετε:

Η Πρόταση Συντονισμού οργανώσεων και συλλογικοτήτων του ΚΚΕ(μ-λ):

Άγριες θύελλες αντιμετωπίζουν το προλεταριάτο και οι λαοί του κόσμου, η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία της χώρας μας. Η γενικευμένη κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος εκδηλώνονται ολοένα και πιο επιθετικά ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, στην ίδια τη ζωή τους.

Ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία σέρνει τον χορό των εξελίξεων παγκόσμια, στην περιοχή και στη χώρα μας, στις πιο αντιδραστικές και επικίνδυνες κατευθύνσεις. Η αιματηρή πολεμική σύγκρουση των «αντιπροσώπων» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την ιμπεριαλιστική Ρωσία σκορπίζει θάνατο και καταστροφή, απειλεί με κλιμάκωση και γενίκευση του ολέθρου και μεγαλώνει διαρκώς τα κύματα εξαθλίωσης, απολύσεων, εργασιακής και κοινωνικής βαρβαρότητας που αντιμετωπίζουν λαοί και εργάτες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διατάσσει τη χώρα, από κάθε άποψη, σύμφωνα με τις επιλογές και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και στη βάση των επιδιώξεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για τον εξελισσόμενο πόλεμο.

 Στην ίδια βάση οξύνεται και ο αντιδραστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία που φορτώνει με βάρη και σοβαρούς κινδύνους τους δύο λαούς. Σε αυτές τις συνθήκες, η οξυμένη και παρατεταμένη αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση αναβαθμίζεται και «συναντιέται» με τη στοίχιση της χώρας στον πόλεμο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό τοπίο για τις εργατικές και λαϊκές μάζες.

Η πρωτόγνωρη –εδώ και πολλές δεκαετίες- κατάσταση εξαθλίωσης και πείνας που διαμορφώνεται με βάση όλα αυτά, συνοδεύεται από μια γενικευμένη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας. Με αυτή τη γραμμή της υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά σε ΗΠΑ και ΕΕ, των τυχοδιωκτισμών και της άγριας επίθεσης στο λαό και τη νεολαία, κινούνται ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όλες οι αστικές δυνάμεις. Γιατί η αντιδραστική φύση και τα αδιέξοδα του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού είναι κοινά για όλες τις αστικές δυνάμεις.

 Αυτή η πολιτική τροφοδοτεί τις ακροδεξιές και φασίζουσες δυνάμεις και κραυγές, δίνει έδαφος στον σκοταδισμό και στην κοινωνική βαρβαρότητα. Η αναστάτωση και η αναταραχή που εκδηλώνεται –όπως με την υπόθεση των υποκλοπών- στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, 1 2 3 αλλά αντίθετα στρέφεται ενάντιά τους!

Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη ανταγωνίζονται και εκβιάζουν τους ντόπιους υποτακτικούς τους για τη γεωπολιτική στοίχιση της χώρας όπως απαιτούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα του καθένα.

 Κοινός τόπος των ντόπιων και ξένων κέντρων εξουσίας είναι η συνέχιση της λεηλασίας της χώρας και του λαού, η μετατροπή της σε ένα νεκροταφείο δικαιωμάτων για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία.

Οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, όποιες κυβερνητικές λύσεις και «ανασυνθέσεις» προκριθούν, δεν αποτελούν διέξοδο για τον λαό!

Η «κήρυξη» μιας πολύμηνης προεκλογικής περιόδου επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του συστήματος και του συμβιβασμού για την καθήλωση της λαϊκής οργής, ως ένα ακόμα εμπόδιο στη μετατροπή αυτής της οργής σε μαζική πάλη αντίστασης και διεκδίκησης.

Ο λαός μας καλείται από τις δυνάμεις του συστήματος να ζήσει σαν ζητιάνος με δελτία ενέργειας και τροφίμων, σε συνθήκες φασιστικοποίησης και «γύψου», «εχθρός» με όλους τους γειτονικούς λαούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και πρόθυμος «να χύσει το αίμα του για τους Αμερικάνους».

Απέναντι σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα που εξελίσσεται με ταχύτητα, η μόνη πραγματική διέξοδος είναι η ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής πάλης.

Στο σκοτεινό τοπίο που διαμορφώνεται, η υπεράσπιση και η διεκδίκηση δικαιωμάτων που θα στηρίζεται στη δύναμη μαζικών αγώνων, μακριά από αυταπάτες για κυβερνητικούς «σωτήρες» και προτάσεις-αποκόμματα κυβερνητικών προγραμμάτων, είναι η μόνη πραγματική ελπίδα!

Οι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων μηνών, το απεργιακό κύμα στην Ευρώπη, το σκίρτημα της φοιτητικής νεολαίας, ο σπουδαίος αγώνας των εργατών της Μαλαματίνας δείχνουν πως η ανάγκη είναι και δυνατότητα! Κάτω από τη «σιωπή» υπάρχει ανησυχία, αγανάκτηση και οργή!

Καλούμε όλες τις αγωνιστικές και αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, όλες τις δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, στο κίνημα και στην επαναστατική προοπτική του λαού, κάθε ανένταχτο/η αγωνιστή/ρια, σε συντονισμό και κοινή δράση για την ανάπτυξη της μαζικής πάλης λαού και νεολαίας!

 Καλούμε σε συντονισμό και κοινή δράση που θα διαμορφώνει πολιτικούς και κινηματικούς όρους για να βγει στην «επιφάνεια» η δύναμη της μαζικής πάλης, ξεπερνώντας τα πολλαπλά εμπόδια που βάζουν οι καθεστωτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και δυνάμεις και οι πολιτικές της προσαρμογής-υποταγής των κομμάτων του συμβιβασμού.

Καλούμε σε συντονισμό και κοινή δράση που σε χώρους εργαζομένων, νεολαίας, γειτονιές και πόλεις θα ευνοεί και θα στηρίζει τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, τη διαδήλωση, την απεργία.

Καλούμε σε συντονισμό και κοινή δράση που θα αναδείξει και θα υπερασπιστεί τους βασικούς στόχους πάλης που μπορούν να συγκροτήσουν τους αγώνες και το κίνημα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά